Adevărata poveste a lui Moş Crăciun - Karin Ueltschi

PRP: 48,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 40,32 lei
Diferență: 7,68 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786066394925
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 288
Format: 13X20

DESCRIERE

Adevărata poveste a lui Moş Crăciun

Karin Ueltschi

 

 

Cine se ascunde cu adevărat  în spatele celebrei bărbi albe?

 

Bătrânul jovial îmbrăcat în roșu pe care îl întâlnim în decembrie pe străzile luminate feeric nu este deloc o invenție recentă. Indiferent de numele pe care l-a primit (Moș Nicolae, Moș Crăciun, Moș Gerilă etc.), circumstanțele care însoțesc apariția lui sunt întotdeauna aceleași: ne vizitează în preajma solstițiului de iarnă, cu brazi împodobiți și clopoței, cu reni și spiriduși, cu cadouri și... nuiele. 

Reputata cercetătoare Karin Ueltschi reface genealogia mitică a lui Moș Crăciun, cercetează originile și variațiunile acestei figuri legendare și îi studiază semnificația „accesoriilor“, de la sanie și reni până la toiag și la sacul cu jucării. Ea reconstituie astfel adevărata poveste a Moșului și semnificația venirii sale, dincolo de cosmetizările comerciale din ultimii ani. Cu o fire bonomă, dar și tulburătoare, Moș Crăciun iese din adâncurile nopții pentru a afirma puterea luminii, certitudinea abundenței și a permanenței vieții.

S-au spus despre Moș Crăciun o mulțime de naivități fermecătoare sau supărătoare, multe inexactități, ignorând evident lungul șir și ramificațiile descendenței antice care ni l-au transmis. În special, am confundat figura lui blândă și durdulie cu intențiile comerciale cinice, care tind să ne invadeze lumea în decembrie, dar Moș Crăciun n-are nimic de a face cu ele. Desigur, comercianții au jucat un rol în popularitatea lui, care a devenit cosmică, dar au exploatat pur și simplu doar suprafața personalității și a generozității lui.

 

Moș Crăciun este unul dintre cei care ne-au învățat să visăm și să intuim cu candoare, adică spontan, infinitul cu frumusețile lui impresionante. Karin Ueltschi

 

DESPRE AUTOAREA KARIN UELTSCHI

 

Karin Ueltschi este profesoară de literatură medievală la Universitatea din Reims Champagne-Ardenne. Este interesată de palimpsestul mitic al literaturii medievale, de supraviețuirea și evoluția motivelor creștine și precreștine, de legătura dintre tradițiile orale și cele savante și de transmiterea modelelor literare.

 

Este autoarea mai multor cărți, printre care La Mesnie Hellequin en conte et en rime, La main coupée. Métonymie et mémoire mythique și Les entre-mondes. Les vivants et les morts (împreună cu M. White-Le Goff).

 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Biografii/Autobiografii

Created in 0.0508 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.