Deborah Feldman
Exodul, revazut. Calatoria mea neortodoxa catre Berlin
Continuarea bestsellerului Neortodox
O poveste convingatoare despre descoperirea de sine. - Kirkus Reviews
Forma finala a continuarii la Neortodox (cartea aflata la baza seriei Netflix cu acelasi nume), Exodul, revazut spune povestea anilor de dupa plecarea lui Deborah Feldman din secta Satmar.
In 2009, la 23 de ani, si-a luat baietelul si a fugit de radacinile ei hasidice, cautand o viata mai buna, departe de oprimarea si izolarea din copilarie. Noul periplu este inceputul unei noi vieti, ca mama singura, refugiata religioasa si femeie independenta aflata in cautarea unui loc care sa-i dea sentimentul apartenentei.
Exodul a fost publicat in 2014, insa Exodul, revazut contine adaugiri semnificative, care descriu traseul parcurs pentru a se redescoperi si a gasi un camin adevarat. Initial, Deborah Feldman a plecat din New York ca sa exploreze America, dar a ajuns in cele din urma in Europa, unde a refacut pasii bunicii ei in timpul Holocaustului.
Exodul, revazut este o analiza profund miscatoare a naturii memoriei si a traumei generatiilor, dar si a reconcilierii cu sine si cu lumea.
Exodul, revazut te intriga si iti ofera satisfactie intelectuala (...) Cartea ridica intrebari grele, care sunt importante pentru multa lume. - The Washington Post
Unele dintre cele mai impresionante scene sunt cele in care Feldman reface pasii strabunelor ei in Ungaria si se confrunta cu antisemitismul Europei contemporane. - New York Times Book Review
Periplul lui Feldman este categoric si explicit evreiesc, dar nevoia dureroasa de a gasi o comunitate primitoare si un sentiment al individualitatii este ceva cu care pot sa se identifice cititori din toate categoriile. - Booklist
O carte de memorii captivanta, care-si va gasi un public larg. - Library Rears
Deborah Feldman s-a nascut si a crescut in comunitatea hasidica din Williamsburg, Brooklyn, iar limba ei materna este idis. La 25 de ani, a publicat memoriile Neortodox. Scandalul pe care l-am provocat renuntand la radacinile mele hasidice, adaptate ulterior intr-un scenariu pentru o miniserie Netflix difuzata in martie 2020. Serialul a fost nominalizat la opt categorii ale premiilor Emmy, castigand distinctia pentru cea mai buna regie, iar cartea a fost tradusa in 25 de limbi. Deborah locuieste la Berlin, impreuna cu fiul ei in varsta de 15 ani si urmeaza sa publice primul ei roman in limba germana. La Editura Trei a mai aparut Neortodox. Scandalul pe care l-am provocat renuntand la radacinile mele hasidice.
Traducere din limba engleza de Smaranda Nistor.
RECENZII