File dintr-un jurnal interzis - Corneliu Coposu - 1936-1947, 1953, 1967-1983

File dintr-un jurnal interzis - Corneliu Coposu - 1936-1947, 1953, 1967-1983
thumbthumb
Preț: 54,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 535
Categoria: Memorii/Jurnale

DESCRIERE

File dintr-un jurnal interzis - Corneliu Coposu - 1936-1947, 1953, 1967-1983 - Vremea

...din carte:

29 noiembrie 1942

La cererea adresată de Maniu reprezentanţei (de legătură) de la Liverpool, simt paraşutaţi la ora 4, pe moşia familiei Racotă, oamenii de legătură solicitaţi pentru reîn-nodarea comunicaţiei directe cu Aliaţii: de Chastelain, fost director la ''Unirea'', societatea de petrol, cu gradul de colonel, Ivor Porter, fost secretar al consulatului englez din Constanţa, cu gradul de căpitan, şi profesorul Metzianu, englez de origină română, cu gradul de căpitan, toţi vorbitori de limbă română.277

2 decembrie 1942

Cornel Bianu comunică de la Londra (prin Draiu) că românii din exil dar şi unele cercuri politice apropiate conducerii engleze şi anturajului lui Churchill sugerează oportunitatea prezenţei lui Maniu la Londra. Toate ţările ocupate de nemţi au guverne în exil şi reprezentanţi pe lângă guvernul englez în afară de români. Interesele româneşti sunt (destul de slab) reprezentate de două „comitete naţionale" antagoniste, care nu se bucură de suficient prestigiu, pentru a susţine interesele româneşti.

Sosirea lui Maniu ar soluţiona problema şi ar constitui o asigurare pentru viitorul ţării, în dependenţă certă de Puterile Aliate. Bianu, în continuare, subliniază că Beneş încă este de părere că prezenţa la Londra a lui Maniu este indispensabilă pentru interesele superioare ale României.

In concluzia lecturii acestui apel patetic la expatrierea lui, Maniu se mulţumeşte să reflecteze:
„Prezenţa mea este mai necesară aici!"

Noaptea, la orele 12, după un prealabil anunţ al lui Piki Vasiliu făcut prin colonelul Mădârjac, venit în civil, Maniu, însoţit de mine, pleacă cu o maşină a Ministerului de Interne în pădurea „Râioasa".

Coloana în care ne încadrăm mai are două autoturisme şi o camionetă cu jandarmi. într-o poieniţă ferită a pădurii, la vreo două sute de metri de şosea, descind din una din maşini cei trei englezi paraşutaţi sub pază; din a doua, Piki Vasiliu cu Mădârjac şi doi ofiţeri (pe care nu-i cunosc), iar din camionetă, jandarmii înarmaţi care încercuiesc maşinile şi pe ocupanţii lor.

Piki Vasiliu îl invită pe Maniu să coboare şi să se îndrepte spre centrul poieniţei, unde (fără asistenţa altor persoane) vorbeşte cu cei trei englezi (care au cerut să-l întâlnească, spunând că nu au dezlegare de a vorbi decât cu Maniu şi că misiunea...

Limba: romana
Nr. pagini: 535
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2014

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0796 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.