Fișe de Procedură penală. Partea generală. Ediția 4 - Mihail Udroiu

Fișe de Procedură penală. Partea generală. Ediția 4 - Mihail Udroiu
PRP: 199,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 189,00 lei
Diferență: 10,00 lei
Disponibilitate: stoc limitat
Editura:
Anul publicării: 2023
Ediția: 4
Pagini: 594
Format: 17X24

DESCRIERE

Fișe de Procedură penală. Partea generală. Ediția 4

Mihail Udroiu

 

 

Cu o structură elaborată, schematică și cursivă, Fișele de Procedură penală. Partea generală conțin comentarii ușor de asimilat ale instituțiilor de Procedură penală, Partea generală, construite într-o manieră logică, organizată și totodată aplicativă. Fiecare instituție prezentată este tratată dintr-o dublă perspectivă, teoretică și practică, structura fișelor permițând o bună schematizare a informației.

Riguros împărțite pe secțiuni, de la Comentariu introductivSubiecte recapitulative și până la secțiunea dedicată Jurisprudenței, fișele sunt facil de parcurs și apte de a genera o înțelegere temeinică a instituțiilor tratate. Astfel, observațiile și schemele logice privind instituțiile analizate sunt cuprinse în Explicații, partea substanțială a fișelor, cărora le vin în completare Tabelele de analiză comparativă și secțiunea Black box, utilizată pentru a clarifica problemele dificile de drept.

În vederea evidențierii celor mai profunde confuzii și pentru indicarea sensului corect care trebuie reținut sau pentru lămurirea unor noțiuni de bază, secțiunile destinate sunt: Nu fi tentat să consideri că (…) și Cuvinte cheie. Prin intermediul secțiunii Teme de analiză și dezbatere se urmărește ca prin raportare la datele unei spețe să fie testată capacitatea de a identifica și analiza problemele de fapt, de a dezbate alternativele posibile și de a explica și aplica normele de procedură.

Ediția 4 cuprinde:

  • informații esențiale pe fiecare temă de Procedură penală, Partea generală;
  • comentarii punctuale ale modificărilor aduse Codului de procedură penală, prevăzute în Legea nr. 140/2022 (M.Of. nr. 500 din 20 mai 2022), Legea nr. 173/2022 (M.Of. nr. 560 din 8 iunie 2022), Legea nr. 230/2022 (M.Of. nr. 734 din 21 iulie 2022), Legea nr. 279/2022 (M.Of. nr. 967 din 4 octombrie 2022), Legea nr. 51/2023 (M.Of. nr. 186 din 6 martie 2023) și Legea de modificare a Codului de procedură penală din 2023;
  • împărțire schematică și o structură aptă de a face lucrarea facil de parcurs;
  • tratare riguroasă a informațiilor, dintr-o dublă perspectivă: teoretică (definiții, explicații, observații, tabele de analiză comparativă, lămurirea unor confuzii) și practică (subiecte recapitulative, teme de analiză și dezbatere, jurisprudență);
  • peste 270 de întrebări recapitulative, peste 80 de teme de analiză și dezbatere și tabele de analiză comparativă;
  • decizii ale instanțelor, hotărâri prealabile și recursuri în interesul legii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și decizii ale Curții Constituționale;
  • explicații privind Decizia Curții Constituționale nr. 284/2023;
  • corelațiile necesare unei bune înțelegeri a materiei.

EXPLICAŢII DESPRE STRUCTURA FIŞELOR:

I. COMENTARIU INTRODUCTIV: fiecare fişă debutează, de regulă, cu un comentariu introductiv, secțiunea implicând o prezentare sintetică a instituțiilor de procedură penală vizate pentru acomodarea cititorului cu obiectul analizei, fără a insista pe elementele tehnice ale acesteia.

II. CUVINTE CHEIE: este o secțiune prezentă în unele fișe care conține definirea unor noțiuni de bază pentru a facilita învățarea limbajului specific şi, uneori, a sensurilor autonome ale unor instituţii de procedură penală.

III. EXPLICAȚII: reprezintă partea de substanţă a fişei, care cuprinde scheme logice şi observații cu privire la fiecare dintre elementele esenţiale ale instituțiilor analizate.

IV. NU FI TENTAT SĂ CONSIDERI CĂ (...): această secţiune este destinată evidenţierii celor mai frecvente confuzii care pot să apară în legătură cu instituțiile de procedură penală, precum şi modalitatea în care pot fi evitate. Fiecare menţiune din cadrul acestei secţiuni se va citi având întotdeauna ca formulă de început „nu fi tentat să consideri că” în continuarea căreia va fi evidenţiată confuzia în înţelegerea instituţiei/dispoziţiei legale, pentru ca începând cu „deoarece”/„întrucât” să fie evidenţiat sensul corect care trebuie reţinut şi elementele în temeiul cărora poate fi evitată confuzia.

V. BLACK BOX: este o secţiune utilizată pentru a clarifica probleme dificile de drept şi pentru a oferi informaţii suplimentare cu privire la modalitatea de interpretare şi aplicare a legii. Deopotrivă, în cadrul acestei secţiuni se vor face recomandări sau trimiteri la diferite analize doctrinare.

VI. TABELE DE ANALIZĂ COMPARATIVĂ (TAC): în finalul unora dintre fișe vor fi inserate și tabele în care vor fi prezentate două sau mai multe instituții de procedură penală, pentru a fi evidențiate asemănările și deosebirile dintre acestea.

VII. SUBIECTE RECAPITULATIVE: prin intermediul acestei secţiuni se urmărește testarea capacității de înțelegere a conținutului teoretic. Prin subiectele propuse se solicită analizarea sistematică a unei probleme de drept, care, de regulă, presupune cunoașterea a două sau mai multe instituții juridice sau discutarea unei problematici controversate ori care este susceptibilă de mai multe interpretări.

VIII. TEME DE ANALIZĂ ŞI DEZBATERE (TAD): prin intermediul acestei secţiuni se urmărește ca prin raportare la datele unei speţe să fie testată capacitatea de a identifica și analiza problemele de fapt, de a dezbate alternativele posibile și de a explica și aplica normele de procedură penală. Trebuie avut în vedere că, uneori, situațiile factuale sunt în mod deliberat descrise ambiguu, pentru a permite argumentarea mai multor alternative posibile. Tot astfel, pot exista TAD-uri prin care se solicită identificarea încălcării normelor prevăzute de Codul de procedură penală de către organele judiciare.

IX. JURISPRUDENŢĂ: secţiune utilizată pentru sinteza unor soluţii jurisprudenţiale relevante în scopul de a evidenţia modul de aplicare concretă în practica judiciară a instituţiei studiate.

Recomandări

  • Fișe de Procedură penală. Partea specială. Ediția 4

Despre autor

Mihail UDROIU este doctor în drept și formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii la disciplinele drept penal și drept procesual penal. Membru al Comisiei de elaborare a proiectului Noului Cod penal și al proiectului Noului Cod de procedură penală și al Comisiei de elaborare a proiectului Legii pentru punerea în aplicare a Codului penal și pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții penale. Autor a peste 60 de studii și articole publicate în reviste de specialitate. Premiat de Uniunea Juriștilor și de Academia Română pentru 4 lucrări.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0191 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.