Iliada • Odiseea • Eneida repovestite pentru copii - George Andreescu
DESCRIERE
Iliada • Odiseea • Eneida repovestite pentru copii
George Andreescu
De la poetul grec Homer ne-au rămas Iliada, povestea cuceririi cetății Troia, și Odiseea, povestea călătoriei pe care, după războiul troian, Odiseu a făcut-o spre casă, în insula Ithaca. De la poetul latin Vergilius avem Eneida, povestea refugiatului troian, Enea, care pornește în căutarea unei noi patrii și care fondează un oraș nou, cu un destin măreț, Roma. Lectura acestor splendide poeme, în forma în care ne-a fost transmisă din Antichitatea greco-romană, este, mai ales pentru copii, o călătorie lungă și anevoioasă din cauza versurilor și a stilului grandios. Nimeni, în afara unui entuziast profesor, publicist și director de tipografie, George Andreescu, nu a mai avut curajul și iscusința de a de a restrânge și de a transforma bogatele epopei antice ale lui Homer și ale lui Vergilius în texte prietenoase cu tinerii cititori. Astfel, orice copil va avea șansa de a-și îmbogăți cultura generală și de a se pregăti pentru intrarea în marea literatură.
„Cele trei mari epopei—deși compuse și scrise cu multe secole înaintea erei noastre, în timpuri și locuri îndepărtate de țara noastră, prezentând faptele unor oameni care cunoșteau un grad de civilizație cu totul deosebit de acela pe care-l avem noi astăzi sub ochi, alte orânduiri sociale și politice—continuă să ne farmece prin arta literară cu care au fost exprimate fapte, idei și sentimente general omenești, eterne tocmai prin esența lor umană, valabilă atât timp cât vor fi oameni pe acest pământ.“ N.I. Barbu, clasicist român, în 1984, despre Iliada, Odiseea, Eneida. Repovestite pentru copii
George Andreescu (1903–1972), scriitor și publicist. A fost funcționar la Ministerul de Finanțe și la Ministerul Instrucției Publice, profesor la Galați și la Cahul, directorul unei tipografii. A colaborat la revistele Vremea, Adevărul literar, Rampa și a fost directorul revistei Conferența. Scrieri: Iliada lui Homer (1934), Odiseea lui Homer (1934), Legenda Romei. După Eneida lui Vergiliu. Pentru tineretul școlar (1935), Nouă basme mitologice (1942), Basme românești în versuri (1942), Cântarea Nibelungilor. Repovestită tineretului (1943), Eneida lui Vergilius. Repovestită tineretului (1944), Alcesta și Admet. Poveste antică (1945).
Accesul clienţilor
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 15,30 leiPRP: 17,00 lei
- 18,90 leiPRP: 20,00 lei
- 18,99 leiPRP: 19,99 lei
RECENZII