Istoria conflictului dintre religie si stiinta - John William Draper

Istoria conflictului dintre religie si stiinta -  John William Draper
PRP: 40,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 35,00 lei
Diferență: 5,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-111-753-9
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 384
Format: 13 x 20 cm
Categoria: Carti istorie

DESCRIERE

Istoria conflictului dintre religie si stiinta

 

John William Draper
 

„Istoria conflictului dintre religie si stiinta, lucrare ambitioasa si incitanta, a beneficiat pana acum de nu mai putin de cincizeci de editii si de traduceri in peste zece limbi. Teza conflictului ireconciliabil dintre cele doua moduri epistemologice, stiinta pe de o parte, ce reprezinta cunoasterea de tip rational a realitatii inconjuratoare (a naturii), apeland la logica matematica, observatie si experiment, si religia de cealalta parte, ce postuleaza existenta unei alte realitati, transcendente, infinit mai importante decat cea empiric cognoscibila, la care omul poate avea acces numai prin revelatie si prin intermediul unor scrieri considerate sacre, e formulata de autor inca din prefata: «Istoria Stiintei nu e o simpla consemnare a unor descoperiri izolate: e o poveste a conflictului dintre doua puteri antagoniste, forta expansiva a intelectului uman, pe de o parte, si compresia generata de credinta traditionala si de interesele omenesti, pe de alta parte».”

Ovidiu Morar

 

„Este oare surprinzator ca numarul celor ce au o stima scazuta fata de opiniile Bisericii a crescut atat de repede? Cum poate fi privit ca un ghid valabil pentru lumea invizibila ceva care greseste de atatea ori in cea vizibila? Cum poate da incredere in lumea morala sau spirituala ceva care a esuat atat de evident in cea fizica? Nu e posibil sa consideri aceste fapte conflictuale drept «umbre goale», «nascociri desarte», «fictiuni ce provin dintr-o cunoastere fals numita astfel», «erori ce au aparenta inselatoare a adevarului», asa cum le stigmatizeaza Biserica. Dimpotriva, ele sunt martori severi ce depun o marturie categorica si ireprosabila impotriva pretentiei ecleziastice de infailibilitate si fixeaza condamnarea ignorantei si orbirii ei.”

 

„Se apropie clipa cand oamenii vor trebui sa faca alegerea intre religia inerta, imobila si Stiinta in continua avansare – religia, cu consolarile ei medievale, Stiinta, care presara neincetat binefacerile ei materiale pe cararea vietii, inaltand soarta omului in aceasta lume si unificand speta umana. Succesele ei sunt substantiale si de durata. Insa gloria pe care catolicismul ar putea-o castiga de pe urma unui conflict cu ideile materiale e, in cel mai bun caz, cea a altor meteoriti ceresti cand ating atmosfera pamantului – efemera si inutila.”

John William Draper

 

Cuprins


CUVANT INAINTE        5
PREFATA         11


CAPITOLUL I

ORIGINEA STIINTEI        21

CAPITOLUL II

ORIGINEA CRESTINISMULUI. TRANSFORMAREA
LUI DUPA DOBANDIREA PUTERII IMPERIALE.
RAPORTURILE LUI CU STIINTA        54

CAPITOLUL III
CONFLICTUL REFERITOR LA DOGMA UNITATII LUI
DUMNEZEU – PRIMA REFORMA SAU REFORMA SUDICA.        86

CAPITOLUL IV
RESTAURAREA STIINTEI IN SUD        119

CAPITOLUL V
CONFLICTUL REFERITOR LA NATURA SUFLETULUI.
TEORIA EMANARII SI A RESORBTIEI        135

CAPITOLUL VI
CONFLICTUL REFERITOR LA NATURA LUMII        166

CAPITOLUL VII
CONTROVERSA CU PRIVIRE LA VARSTA PAMANTULUI        195

CAPITOLUL VIII
CONFLICTUL REFERITOR LA CRITERIUL ADEVARULUI        213

CAPITOLUL IX
CONTROVERSA CU PRIVIRE LA GUVERNAREA UNIVERSULUI        239

CAPITOLUL X
CRESTINISMUL LATIN IN RELATIE
CU CIVILIZATIA MODERNA         265

CAPITOLUL XI
STIINTA IN RAPORT CU CIVILIZATIA MODERNA         294

CAPITOLUL XII
CRIZA IMINENTA         371

INDEX          371

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0208 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.