Pe când creștinii erau evrei - Paula Fredriksen

Pe când creștinii erau evrei - Paula Fredriksen
Preț: 47,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9789735078577
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 272
Format: 13X20

DESCRIERE

Pe când creștinii erau evrei

Paula Fredriksen

 

 

cândva, în anii 30 ai primului secol, Isus şi ucenicii săi au mers la Ierusalim pentru sărbătoarea Paştelui. Era probabil cel mai mare şi mai frumos oraş pe care îl văzuseră. Intr-adevăr, pentru mulţi dintre ei era poate singurul oraş cunoscut.


Construit de David şi Solomon, nimicit de babilonieni, reconstruit de iudeii reveniţi din Persia, elenizat în perioada de după Alexandru cel Mare, Ierusalimul a înfruntat talazurile feluritelor imperii care veneau şi plecau.

 

Perioada persană, începută în anii 530 î. Cr., a cunoscut crearea celei mai viabile şi mai stabile forme de guvernământ a oraşului, care a dăinuit aproape jumătate de mileniu. Iudeea a fost cârmuită de la Ierusalim de către marele preot.

 

Se credea că acesta este un descendent al lui Sadoc, preotul despre care Biblia spune că l-a uns rege pe Solomon, fiul lui David. Sub stăpânirea persană, marele preot era însărcinat în special cu supravegherea activităţilor templului. Insă el mai răspundea şi în faţa guvernatorului, reprezentantul local al puterii imperiale.

 

Slujirea sa îmbina ceea ce astăzi numim funcţia politică şi cea religioasă. Impreună, marele preot şi guvernatorul imperial se asigurau că tributul sau impozitele erau colectate la timp şi că domnea liniştea.


Schimbarea a venit din afară, deşi, de regulă, tulburările vin din interior. Alexandru cel Mare a străbătut întreg Orientul Mijlociu, cucerind Persia în 332 î. Cr. Dar imediat după moartea lui imperiul a revenit familiilor generalilor săi...

 

CUPRINS:

 

Prolog    

 

1. SUS LA IERUSALIM

Evangheliile, Isus si Ierusalimul   

Pavel si Templul    

Esenienii si Templul   

Profeţii populari si Templul    

 

2.    MUNTELE SFÂNT AL LUI DUMNEZEU

Mesele schimbătorilor de bani    

Sărbătorile iudeilor    

Politica profeţiei    

 

3.    DE LA MIRACOL LA MISIUNE

înviere si răscumpărare   

împărăţie si comunitate    

Parusia eşuată    

 

4.    ÎNCEPÂND DE LA IERUSALIM

înţelesul termenului „Mesia“     

întreaga Casă a lui Israel     

Israel si celelalte popoare     

 

5.    SFÂRŞITUL VEACURILOR
Bătălia zeilor  
Chipul lui Dumnezeu si Fiul Omului     
Muntele de foc     
Epilog     
Mulţumiri    
Tabel cronologic    
Note   
Bibliografie     
Indice de nume   
Indice tematic

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Carti Religie si Spiritualitate

Created in 0.0226 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.