Ulita copilariei
21,90 lei
PRP: 24,99 lei

Ulita copilariei

PRP: 24,99 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 21,90 lei
Diferență: 3,09 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-630-6538-09-6
Editura:
Anul publicării: 2024
Pagini: 128
Format: 130 x 200

DESCRIERE

Ulita copilariei

Autor: Ionel Teodoreanu

Ulita copilariei, volumul de debut al Ionel Teodoreanu, aparut in 1923 la editura Cultura Nationala, a cunoscut numai pana in 1947 sapte editii! O dovada ca publicul romanesc, spre disperarea unor critici literari, nu era atras doar de aglomerarile de metafore si de decorativismul stilistic al scriitorului, ci si de puterea acestei carti de a infatisa, in povestiri cu un timbru poetic, trei universuri: infantil, adolescentin si al senectutii. Nuvela care a dat si titlul volumului, Ulita copilariei, este povestea unei "umile si nestiute ulite de margine de targ" in care isi traieste copilaria si tineretea un frate al lui Ionel Teodoreanu mort in razboi. Celelalte patru piese ale volumului, BuniciiVacanta cea mareCel din urma basmS'atunci, sunt marcate de aceeasi nostalgie a varstei de aur si a ordinii vechi, ordine care are ca piloni o bunica fals severa, un bunic bland si un motan somnoros.


Pentru Ionel Teodoreanu, Ulita copilariei e un fel de "ecole de la rue", dar cu alta fascinatie decat la Anatole France, mica strada din Iasi fiind mai intima, confundandu-se cu biografia naratorului, evocand universul infantil pierdut. Piesa titulara, intre reverie si mit, e de fapt o meditatie cu substrat pe marginea destinului tragic al fratelui mai mic, mort pe front ca pilot de razboi, in Franta. Vazuta in spirit animist, ca intr-un basm, ulita e concomitent oglinda, album si cronica. Zmeiele, felinarul cu petrol, cromatica toamnei, scoala, toate tin de memoria ulitei. In fragmentul titular al Ulitei moartea e in acelasi timp realitate si simbol. In Cel din urma basm, tranzitia de la fictiune la luciditate, iesirea din zona invocatiei reprezinta, simbolic, un fenomen de ruptura echivalent cu o "moarte" a fericirii inconstiente. - Constantin Ciopraga, critic si istoric literar roman

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0505 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.