Arta subtila a nepasarii

Arta subtila a nepasarii
Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786067891096
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 240
Format: 13x20 cm

DESCRIERE

Arta subtila a nepasarii

Mark Manson

 

Dorinţa de a avea mai multe experienţe pozitive este prin ea însăşi o experienţă negativă. Şi, în mod paradoxal, acceptarea experienţei negative este în sine o experienţă pozitivă.
 
Nebunie totală. Vă las un minut să vă descâlciţi mintea, după care poate citiţi din nou: căutarea experienţelor pozitive este o experienţă negativă; acceptarea experienţelor negative este o experienţă pozitivă.
 
Filosoful Alan Watts numea asta „legea efortului inversat" sau „legea pe dos“— potrivit căreia, cu cât cauţi să te simţi bine tot timpul, cu atât vei fi mai puţin satisfăcut, fiindcă, atunci când cauţi înadins ceva, asta nu face decât să-ţi intensifice senzaţia că lucrul respectiv îţi lipseşte.
 
Cu cât eşti mai disperat să fii bogat, cu atât mai sărac şi mai nevrednic te simţi, indiferent de cât de mulţi bani faci de fapt. Cu cât eşti mai disperat să pari sexy şi să fii dorit, cu atât mai neatrăgător ajungi să te percepi, indiferent de aspectul tău fizic.
 
Cu cât eşti mai disperat să fii fericit şi iubit, cu atât mai singur şi mai speriat devii, indiferent de oamenii de care eşti înconjurat. Cu cât cauţi să te iluminezi spiritual, cu atât mai absorbit de tine şi mai superficial devii.
 
Ca atunci când am luat LSD şi casele spre care mă îndreptam mi se păreau tot mai îndepărtate. Şi da, tocmai am folosit exemplul unei halucinaţii induse de LSD pentru a aduce un argument filosofic într-o discuţie despre fericire. Nici că-mi pasă.
 
Cum a spus filosoful existenţialist Albert Camus (şi sunt destul de sigur că nu era drogat cu LSD când a formulat următoarea frază): „Nu vei fi niciodată fericit dacă tot cauţi să afli din ce e compusă fericirea. La fel cum nu vei trăi dacă tot încerci să descoperi sensul vieţii".
 
Spus mai simplu:
 
Nu încerca.
 
Bun, ştiu ce credeţi acum: „Mark, mi se pare foarte interesant ce spui, dar cum rămâne cu acel Camaro pentru care am făcut economii? Cum rămâne cu corpul meu perfect pentru care m-am înfometat? Totuşi, am plătit o căruţă de bani pe aparatul ăla pentru abdomene!
 
Cum rămâne cu vila de la marginea lacului la care visam? Dacă încetez acum să mă mai gândesc la lucrurile astea — păi, nu mai realizez nimic. Nu vreau să se întâmple una ca asta, nu-i aşa?“
 
Mă bucur că aţi întrebat.
 
N-aţi observat oare că, atunci când vă pasă mai puţin, în legătură cu orice, sunteţi mai eficienţi?...
 
 
CUPRINS:
 
Capitolul 1. Nu încercaţi 
Perfidul cerc vicios 
Arta subtilă a nepăsării 
Bine, Mark, şi totuşi cartea asta despre ce naiba e?
 
Capitolul 2. Fericirea este o problemă 
Aventurile lui Panda Incomodul
Fericirea vine din rezolvarea problemelor 
Emoţiile sunt supraevaluate
Alegeţi-vă lupta 
 
Capitolul 3. Nu eşti special 
Totul se duce de râpă
Tirania excepţionalităţii   
D-d-d-d-dar, dacă nu sunt nici special, nici extraordinar, atunci care-i faza?
 
Capitolul 4. Valoarea suferinţei  
„Ceapa“ conştientă de sine   
Probleme de rock-star
Valori de doi bani 
Definirea valorilor bune şi proaste 
 
Capitolul 5. Tu alegi întotdeauna 
Alegerea 
Responsabilitatea/ Vina falsă 
Răspunsul la tragedie 
Genetica şi bagajul cu care nc naştem 
Moda victimizării
Nu există „cum“
 
Capitolul 6. Te înşeli în toate privinţele (şi eu la fel)
Suntem arhitecţii propriilor convingeri
 
... 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0797 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.