Dincolo de tranșee Cum au trăit maghiarii din Transilvania Marele Război și Trianonul

Dincolo de tranșee
Cum au trăit maghiarii din Transilvania Marele Război și Trianonul
Preț: 65,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-6291-0
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 504
Format: 13 x 20
Categoria: Carti istorie

DESCRIERE

Dincolo de tranșee

Cum au trăit maghiarii din Transilvania Marele Război și Trianonul

Nándor Bárdi (ed.), Judit Pál (ed.)

Texte din jurnale și memorii alese și adnotate de Nándor Bárdi și Judit Pál

Traducere de S. Skultéty

 

Euforia patriotică, mobilizarea, invazia română, întoarcerea frontului, înfrângerea Puterilor Centrale, disoluția Imperiului, pierderea Transilvaniei și schimbarea stăpânirii, Trianonul – cum au trăit maghiarii transilvăneni anii Primului Război Mondial?

Acolo unde vecinătatea Celuilalt face parte din cotidian, nu putem lupta cu resentimentele memoriei colective decât prin refuzul propagandei și prin deschiderea onestă, sinceră, empatică. Acest volum de mărturii este o premieră în spațiul românesc. El spune povestea Marelui Război cu vocea oamenilor care l-au trăit: simpli țărani, preoți de țară, militari, intelectuali, doamne din înalta societate, primari, miniștri, deputați. Din toate aceste glasuri, puse laolaltă cu măiestrie și cu deplină competență documentar-istorică, ajunge până la noi, vie, o lume despre care până acum n-am vrut să știm nimic.

 

Editura Humanitas publică, începând cu anul 2014, o întreagă serie dedicată trecerii unui secol de la Marele Război: restituiri istorice precum volumele semnate de Vasile Th. Cancicov, G. Topîrceanu, Grigore Procopiu, Ioan Dragu, Lupu C. Kostaki, Gerhard Velburg, Ethel Greening Pantazzi, contele de Saint-Aulaire, generalii Monkevitz și Vinogradski, precum și scrieri inedite, descoperite și aduse în atenția publicului sub îngrijirea unor istorici reputați: jurnalele de război, însemnările sau memoriile unor personaje precum regina Maria, Louis Basset, Costin Petrescu, Marcel Fontaine, Constantin Ionescu, Nicolae S. Șucu sau Raul Dona. Acest demers de cercetare și recuperare a memoriei unic în peisajul cultural românesc se întregește cu prezentul volum, care aduce lumină asupra unui subiect tratat până acum sumar și mai ales propagandistic.

 

Pe copertă:

(Sus) Partidă de cărți în atelierul Kováts din Odorhei, 1910; foto: István Kováts senior (1881–1942); el apare și ca personaj, în centru, cu spatele.

(Jos) Hrănirea refugiaților transilvăneni care locuiesc în vagoane, Budapesta, toamna anului 1919; foto: János Müllner (1870–1925).

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0200 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.