Fiicele tatalui, fiii mamei

Fiicele tatalui, fiii mamei
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-40-0372-0
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 240
Format: 14,5X20,5

DESCRIERE

Fiicele tatalui, fiii mamei. Cai de iesire din complexele paterne si materne - Verena Kast


…barbatul care cauta sa-si regaseasca mama in partenerele sale este etichetat imediat drept "baietelul mamei". Iar despre femeia care prefera sa umble doar cu barbati mult mai in varsta se spune ca n-a reusit sa se "desprinda de tatal ei".

Desi, initial, complexele materne si paterne se dezvolta ca un raspuns pozitiv in relatia cu parintii, aceste legaturi extrem de stranse pot deveni un obstacol pentru maturizarea psihica, mai precis pentru felul in care ne construim o imagine de sine, pentru relatiile de cuplu, dar si pentru eficienta in profesie.

Formata in psihologie analitica, Verena Kast descrie caile prin care ne putem elibera de impactul negativ al acestor complexe (materne si paterne), recastigandu ne autonomia, fericirea si bucuria intimitatii alaturi de cei dragi.

Meritul cartii este ca ofera o descriere sistematica a complexelor parentale (discutate initial de Jung) si ca, spre deosebire de conotatiile patriarhale freudiene, revalorizeaza complexul matern, asociat in pripa exclusiv cu o semnificatie negativa.

Desprinderea la timp de complexele personale materne si paterne este esentiala. Multe probleme din domeniul relatiilor personale, dar si din acela al zonei politice tin de faptul ca desprinderile necesare nu s au produs.

Scopul procesului de desprindere ar fi sa invatam sa simtim propriile noastre afirmatii -in loc de afirmatiile mamei si ale tatalui -, propriile noastre sentimente fata de o anumita situatie, in locul sentimentelor care deriva din complexe.
Verena Kast

Notiunea de "complex" este fundamentala in psihologia jungiana. Nu e de mirare ca in descrierea analizantilor revin necontenit observatii precum: "El are un complex matern pozitiv". Sau: "Ea are un complex patern extrem de dominant". La astfel de complexe se refera mereu psihologia jungiana, descriind cazuri individuale sau increngaturi de cazuri; complexele materne si paterne insa nu au fost inca, dupa stiinta mea, prezentate intr o perspectiva de ansamblu. Este ceea ce as vrea sa recuperez prin aceasta carte.
Verena Kast


Verena Kast a studiat psihologia, filosofia si literatura, este doctor in psihologie analitica, profesor de psihologie la Universitatea din Zürich, lector si analist formator la Institutul C.G. Jung, psihoterapeut cu practica privata.

Fragment din carte


…in locul mamei personale si al tatalui personal pot sa apara in adolescenta si tati suprapersonali, precum si mame suprapersonale, dupa cum stim din religie.

Legat de aceasta varsta se vorbeste in pedagogia religioasa de "rigorism religios", ceea ce vrea sa spuna ca acum se pun intr-o perspectiva absoluta intrebari religioase.

Acest lucru este, psihologic, lesne de inteles.

De vreme ce tanrul sau tanara se afla intr-o criza identitara, ei cauta orientare.

Deorece orientarea nu mai pote veni de la parintii personali, sunt insufletite arhetipurile aflate in spatele acestor figuri, asa cum se manifesta ele in sistemul colectiv de valori.

Se poate ajunge astfel la un interes puternic pentru anumite curente religioase, pentru un angajament constrangator, pentru un zeu sau o zeita al carui mesaj se doreste a fi transpus in viata.

Episodic, el sau ea poate deveni "copilul unei forte mai inalte", ceea ce stabilizeaza atat de mult sentimentul stimei de sine incat persoana in cauza ii este mai usor sa se delimiteze de parinti si sa renunte la asistenta lor.

Ceea ce tanarul sau tanara traieste in aceasta situatie in chip foarte individual, "absolut propriul drum", este de regula chiar un drum colectiv care va pretinde reinnoite procese de desprindere daca va fi ca omul sa gaseasca vreodata, cu adevarat, propriul sau drum...


CUPRINS:

Multumiri
Introducere


"Vreau sa fac totul altfel"
Desprinderea la timp

"N‑are niciun rost sa te implici"
Complexele si memoria episodica

"Lumea trebuie sa se bucure de cineva ca mine"
Complexul matern initial pozitiv al barbatului

"Poti sa suporti aproape orice in viata daca ai mancat bine"
Complexul matern initial pozitiv la femei

A trai si a‑i lasa pe altii sa traiasca
Tipicitatea complexelor materne initial pozitive

Agresiune si lamentatie
Dezvoltarea din complexul matern initial pozitiv

"Tata mandru - fiu admirabil"
Complexul patern initial pozitiv al fiului

Fiice atente
Complexul patern initial pozitiv la femei

"Un om rau intr‑o lume rea
Complexul matern initial negativ la femei

"Ca paralizat"
Complexul matern initial negativ la barbat

"Calcat in picioare, aneantizat"
Complexul patern initial negativ al barbatului

"De fapt nu valorez nimic"
Complexul patern initial negativ la femeie

Cuceriri in teritoriu necunoscut

Concluzii

Bibliografie

Limba: romana
Nr. pagini: 240
An aparitie: 2018

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0563 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
7.4.13