In cautarea fericirii - Jonathan Lehmann

In cautarea fericirii - Jonathan Lehmann
Preț: 38,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-9707-08-1
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 256
Format: 13 x 20 cm

DESCRIERE

In cautarea fericirii

Jonathan Lehmann
 

Recunoştinţa
Problema
Cu toţii suntem afectaţi de fenomenul cognitiv numit „tendinţa către negativism“: gândurile negative cântăresc mai mult şi circulă mai rapid în creier decât cele pozitive. Dacă ţi-aş face nouă complimente şi un reproş în acelaşi timp, există o probabilitate foarte mare ca, după trei zile, să îţi aminteşti mai degrabă reproşul.
 
Creierul este o maşinărie de rezolvat diverse probleme – ceea ce e foarte bine, fiindcă acest lucru ne-a permis să supravieţuim ca specie, în vremuri în care ne petreceam cea mai mare parte a timpului încercând să găsim hrană sau să scăpăm de prădători.
 
Doar că în prezent, în condiţiile în care problema supravieţuirii imediate nu mai este atât de stringentă, maşinăria de rezolvat probleme continuă să funcţioneze şi să găsească noi conflicte doar ca să se alimenteze singură.
 
Este şi motivul pentru care – aşa cum spune şi gânditorul Alexandre Jollien – avem întotdeauna „o problemă de moment“. Dacă nu suntem atenţi, maşinăria de rezolvat probleme se poate transforma rapid într-o maşinărie de creat nefericire.
 
Soluţia
 
Schimbă maşinăria. În loc să cauţi neîncetat fericirea în exterior, porneşte de la ceea ce se petrece în interiorul tău. Plasticitatea creierului înseamnă practic că, în general, cu cât ne concentrăm mai mult asupra unor idei, cu atât mai prezente sunt ele în realitatea virtuală subiectivă reprezentată de felul în care percepem viaţa.
 
Practicarea zilnică, ca un ritual, a recunoştinţei înseamnă că ne formăm disciplina de a gândi pozitiv vizavi de tot ceea ce ni se întâmplă bun, folosindu-ne cu înţelepciune de neuroplasticitate: vom renunţa astfel la înclinaţia către negativism, care ne face să fim atenţi doar la ceea ce ne lipseşte, consolidând în acelaşi timp reţelele neurologice responsabile de propria fericire.
 
Experienţa personală
 
Am mereu la îndemână un carneţel în care, seară de seară, scriu timp de trei minute lucrurile bune care mi s-au întâmplat în ultimele douăzeci şi patru de ore. Psihologia pozitivă ne învaţă că, dacă vrem să resimţim efectele benefice la nivel neurologic ale acestei tehnici, recunoştinţa trebuie practicatăregulat...
 
CUPRINS:
 
Partea întâi
 Vipassana

Partea a doua
Rătăcit prin India

Partea a treia
Nu e nevoie să-ți faci planuri

Partea a patra
Renașterea

Trei obiceiuri personale pentru dobândirea fericirii
Sugestii de lectură

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0191 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.