In jurul Marii Uniri de la 1918 - Natiuni, frontiere, minoritati

In jurul Marii Uniri de la 1918 - Natiuni, frontiere, minoritati
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 136
Format: 13x20 cm
Categoria: Carti istorie

DESCRIERE

In jurul Marii Uniri de la 1918 - Natiuni, frontiere, minoritati

Lucian Boia
 
... Transilvania a fost preferată Basarabiei. E clar, mergând alături de Antantă (Franţa, Marea Britanie, Rusia), câştigul urmărit era Transilvania (şi, de asemenea, Bucovina, în prin cipiu în întregime, dacă nu, cel puţin jumătatea ei majoritar românească).
 
Basarabia ră mânea la Rusia, şi n-ar fi fost exclus ca tot rușii să se ocupe de nordul Bucovinei, majoritar ucrainean. Invers, dacă românii ar fi ales să meargă alături de Puterile Centrale (Germania şi Austro-Ungaria), n-aveau, bineînţeles, cum să pretindă Transilvania, dar puteau spera la Basarabia, în cazul înfrângerii Rusiei (chiar şi la Bucovina, austriecii fluturând promisiunea cedării acestei provincii ca preţ al cooperării militare a României).
 
Ştim cu toţii, încă de la şcoală, că soluţia corectă (adică ratificată de istorie) a fost aceea „pentru Transilvania“. Ceea ce nu prea se spune este că această alegere, de altfel întru totul justificată pe motive etnice, în semna renunţarea la Basarabia, aşezată, orice s-ar zice, mai jos decât Transilvania în imaginarul naţional românesc.
 
Problema era însă mai complicată, odată ce o privim în context european ceva mai larg. Victoria Rusiei pe Frontul de Est ar fi avut consecinţe greu de evaluat.
 
Până unde s-ar fi extins imperiul ţarilor? Inclusiv peste România? Posibil. Pierind Austro-Ungaria (fiindcă de dispariţie vorbim, odată ce Transilvania revenea...
 
 
CUPRINS:
 
1. Introducere: Uniţi, mereu?
2. Etnii şi naţiuni
3. Ţări şi frontiere
4. Minorităţi
5. În loc de concluzii: 1 Decembrie versus Trianon
 
Note

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0573 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.