În zona cenușie

În zona cenușie
Preț: 55,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-40-1485-6
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 368
Format: 13 x 20

DESCRIERE

În zona cenușie

Adrian Owen

Un neurocercetător explorează granița dintre viață și moarte

Lucrarea lui Owen îi poartă pe cititori la marginea unei frontiere uimitoare în modul nostru de a înțelege creierul: așa-numita „zonă cenușie", aflată între conștiința deplină și moartea creierului. Cei care au ajuns în această zonă de mijloc au suferit leziuni cerebrale traumatice sau sunt victime ale unui accident vascular cerebral ori al unei boli degenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Majoritatea nu reușesc să conștientizeze lumea exterioară, iar medicii lor cred că sunt incapabili de gândire. Dar un număr considerabil se confruntă cu ceva diferit: mințile lor intacte se deplasează adânc în creier și în corpurile deteriorate de boală.

Adrian Owen a condus o echipă care, în 2006, a descoperit această categorie pierdută de pacienți și, pornind de la ea, a alcătuit un istoric medical. Iar oamenii de știință, medicii și filosofii au început abia de curând să înțeleagă implicațiile uriașe ale acestei descoperiri.

În zona cenușie ridică o serie de întrebări dure și terifiante, printre care cea mai importantă fiind poate aceasta: încercând să definim ce înseamnă o viață care merită trăită, suntem oare prea preocupați de fizic și nu acordăm suficientă importanță puterii gândirii? Ce definește, cu adevărat, o viață satisfăcătoare?

„O lucrare fascinantă! Mărturiile celor întorși din zona gri evocă misterele conștiinței și ale identității cu o forță colosală." - The New Yorker

„Descoperirile lui Owen sunt o adevărată piatră de hotar a științei, văzută atât ca aventură, cât și ca o operațiune de salvare. Owen este totodată temerar și vulnerabil. Pare cu adevărat miraculos când reușește să-l aducă din nou la lumină pe un semen de-al său." - The Times

„În zona cenușie se citește ca un thriller, pe măsură ce asistăm la eforturile lui Owen și ale echipei sale de a explora acea zonă de mijloc a creierului. Hotărârea lui Owen de a lupta pentru pacienții fără voce, aflați în zona cenușie, de a dovedi că sunt ființe care simt și gândesc, este impresionantă." - Mail on Sunday

„O carte ce reprezintă un sprijin real pentru oricine veghează la căpătâiul cuiva drag, pentru îngrijitori, medici, specialiști în etică și filosofi." - Sunday Times

Adrian Owen, PhD, este profesor de neuroștiință cognitivă și imagistică la departamentul de fiziologie și cel de farmacologie și psihologie din cadrul Universității Western Ontario, Canada. De asemenea, conduce programul fundației Azrieli de studiu al Creierului, Minții și Conștiinței, finanțat de Institutul canadian pentru Cercetare Avansată (CIFAR) și face parte din comitetul executiv al proiectului BrainsCAN de la Universitatea Western Ontario.
Studiile sale au apărut în cele mai importante publicații de știință din lume, printre care Science, Nature, The New England Journal of Medicine și Lancet.
În 2019, fost numit Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic pentru servicii aduse cercetării științifice.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Literatura Straina

Created in 0.0190 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.