Introducere in alchimia interioara daoista (Neidan) - Despre unitate si multiplicitate - Isabelle Robinet

DESCRIERE

Introducere in alchimia interioara daoista (Neidan) - Despre unitate si multiplicitate

Isabelle Robinet

Cel care se apropie de daoism, nu doar de alchimie, parcurge trei etape: prima este cea in care ia cuvintele textului alchimic ad litteram, cu intelesul lor mundan; a doua, este cea in care, dandu-si seama ca sensul de baza ascunde unul mai subtil, incepe sa-si puna si sa puna intrebari. Maestrul nu-i va da raspunsuri, ci ii va pune alte intrebari sau ii va cere sa reciteasca mai atent textul in ideea ca o lectura repetata a aceluiasi fragment deschide noi orizonturi, deschide posibilitatea de a pricepe. A treia este cea in care discipolul, ajuns la randul lui maestru, a depasit stadiul de intelegere cerebrala ajungand sa patrunda cu spiritul in universul lui daoist.

Acest volum contine traducerea scrierii lui Zhang Boduan 悟真篇 (Wuzhen pian a�� Versetele trezirii la Adevar). Cititorul va avea de parcurs un text enigmatic, pe alocuri eliptic, cu nenumarate referiri la repere culturale dintre cele mai diverse: cosmologie, personaje mitologice, povesti, snoave, zicale si legende, aluzii la forme de scriere pictografica etc. Ca orice text clasic chinez, cateva pagini alcatuiesc corpusul de baza si alte zeci sunt reprezentate de comentarii si explicatii.

In aceasta carte, Isabelle Robinet "diseca” nivelurile, etapele si planurile lecturii si intelegerii unui text de sorginte orientala. In aceste texte se pot descifra doua dimensiuni: una temporala si una spatiala pe care fiecare notiune le contine, asa cum Dao contine Yin si Yang, si care se desfasoara dupa doua axe principale, pe orizontala si pe verticala.

Pe drumul practicarii alchimiei, ca si pe calea cunoasterii, se iau in considerare trei etape care merg de la cea mai rudimentara la cea mai subtila: etapa lui jing, o putere vitala a starii subtile si potentiale; etapa lui qi, "suflu”, "energia” potentiala a manifestarii; si etapa lui shen, "spirit”. De la jing la qi, de la qi la shen, iar de la shen la Dao sau la Vid. Cu aceste etape se intrepatrund trei planuri: cel al lui Taiji, unde dualitatea este cea a Cerului si Pamantului, planul cosmologic; planul lui Yi jing, al perechii Qian/Kun [al simbolizarii principiilor metafizice]; si planul lui Dao cu Yin si Yang [al principiilor metafizice]. De la aceste planuri se trece la alte trei: cel al Omului, cel al simbolurilor si cel al alchimiei. -Tatiana Segal, traducator

"A intelege spiritul in profunzime si a cunoaste procesele de transformare [adica mecanismele vietii, cu alte cuvinte ?a fi un Om mare?] inseamna ?a sonda Principiul, a merge in strafundurile naturii sale si a-si stabili propriul destin?”. (Jinsi lujie, comentat de Ye Cai )

"In rinichi este Esenta [jing], in corp este Suflul [qi], in minteaa��inima este Spiritul [shen], cele trei componente ale fiintei umane”. -Isabelle Robinet

 

Cuprins

Capitolul I

INTRODUCERE GENERALA 11

Crearea lumii 19

Deconstructia logica 21

 

Capitolul II

SCURT ISTORIC 31

 

Capitolul III

UNITATEA TRANSCENDENTA A CELOR TREI INVATATURI 52

Referintele autorilor sincretisti 59

Temele generale 62

Demersul 63

Taiji, Haosul si Centrul 65

Xing 68

Xin 71

 

Capitolul IV

LIMBAJUL ALCHIMIC SAU INCERCAREA DE A SPUNE CONTRARUL 77

Xiang 86

Procedee si forme 92

Exemplu de functionare a unei perechi de xiang-uri 94

Artificiile de retorica 97

 

Capitolul V

CATEVA ELEMENTE DE PRACTICA 104

Culesul 104

Trecatoarea Misterioasa (xuan guan) 104

Clipa 109

Fuziunea Sud-Vestului si a Nordului; Haosul Originar 113

Yang-ul Cerului Anterior 116

Regimul Focului 122

Lumea de-a-ndoaselea (diandao) 132

Yin si Yang 135

Sus si jos; a se scufunda si a pluti 135

Luna 141

Imbinarile 142

Coincidenta contrariilor 143

 

Capitolul VI

DIFERITELE PLANURI 148

Etapele 148

Jocul diferitelor planuri 151

De la jing la qi 155

Etapa intermediara, de la qi la shen 159

A treia etapa, de la shen la Vid 162

 

Capitolul VII

NOTIUNEA DE XING 165

Sensul termenului xing si al corolarelor sale in confucianism 165

Xing in daoism 172

Xing si ming 179

Xingzong si mingzong 184

Xin si yi 191

 

WUZHEN PIAN (悟真篇)

INTRODUCERE 197

TRADUCERE SI COMENTARII 203

BIBLIOGRAFIE 253

Lucrari generale 253

Lucrari in limbi occidentale referitoare la alchimia interioara 254

Nume de autori si denumiri de texte de alchimie interioara din secolele VIII–X 255

INDEX DE TERMENI CHINEZESTI 257

INDEX DE NUME DE PERSOANE SI TITLURI DE LUCRARI CHINEZESTI 264

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

30,60 lei
36,00 lei (-15%)
Created in 0.0274 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
7.4.13