Istoria culturii si civilizatiei (Volumele 9 si 10)

Istoria culturii si civilizatiei (Volumele 9 si 10)
Preț: 63,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2007
Pagini: 824
Format: 13X20
Categoria: Carti Arta

DESCRIERE

Istoria culturii si civilizatiei (Volumele 9 si 10)

Ovidiu Drimba

 
 
Problema Renasterii a capatat de-a lungul secolelor interpretari divergente care au lasat sa persiste pana azi unele confuzii  in definirea conceptului, a naturii acestei epocale miscari, a extinderii sale in timp si spatiu, precum si a raporturilor ei cu fenomene istorice sau culturale adiacente (ca, de exemplu, Umanismul sau Reforma): Tendinta frecventa de a exalta epoca Renasterii, idealizand-o global, nediferentiat, se datoreaza realizarilor sale de ordin cultural, In speta artei si literaturii; In realitate, aspectele sale ce tin de sfera civilizatiei sunt dominate de prea multe umbre - de obicei trecute discret sub tacere _ care contrazic aceasta tendinta idealizatoare, dar care nu pot fi eludate fara riscul unei cunoasteri lacunare si deci a unei Intelegeri Intr-o masura incorecte. In acest sens, confuziile si aprecierile contradictorii intervenite in timp au fost elucidate si corectate prin delimitari si precizari operate progresiv; incat, chiar daca nu s-a ajuns la un acord unanim in toate chestiunile, problema Renasterii in globalitatea ei apare azi intr-o perspectiva sensibil modificata. 

Definirea si caracterizarea Renasterii a inceput in secolul al XIV-lea in [talia, prin punerea sub acuzare a Evului Mediu de catre Petrarca, primul care fonnuleaza conceptul de "timpuri intunecate" (tenebrae), de "barbarie" medievala. Boccaccio este cel dintai care defmeste noua era culturala atribuindu-i meritul restaurarii literelor si artelor d~Pa o lunga perioada de uitare. Ideea va fi dezvoltata spre sfarsitul aceluiasi secol de catre Filippo Villani, - Urmat in secolul urmator de Leonardo Bruni, Flavio Biondo, Poggio Bracciolini si Enea Silvio Piccolomini. Primul autor italian care va folosi termenul Renastere (rinascita) in istoria artei va fi Giorgio Vasari (1550). 


 
Volumul 9 - sumar:

- Civilizatia Renasterii
 Probleme si crize ale perioadei anterioare
 Renasterea politica
 Renasterea economica
 Dreptul si justitia
 Politica externa. Diplomatia. Teoria statului
 Organizarea militara. Razboiul
 Tehnologia Renasterii
 Calatorii si descoperiri geologice
 Cuceriri si colonizari

Volumul 10 - sumar:

- Civilizatia Renasterii
 Reforma si Contrareforma
 Aspecte sumbre ale Renasterii
 Viata cotidiana
 Oamenii Renasterii
 Tipuri, profesiuni, mentalitati


Nr. pagini: Vol. 9 - 409, Vol. 10 - 415

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0452 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.