Istoria frumusetii

Istoria frumusetii
thumbthumb
Preț: 129,90 lei
Disponibilitate: stoc limitat
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 440
Categoria: Carti Arta

DESCRIERE

Cu toate ca este ilustrata cu sute de capodopere ale tuturor timpurilor, aceasta nu este doar o istorie a artei. Imaginile, ca si ampla antologie de texte de la Pitagora pana in zilele noastre, ne ajuta sa reconstruim diferitele idei despre Frumusete care s-au manifestat si care au fost discutate incepand cu Grecia antica si ajungand pana la noi.

Cartea ilustreaza modul in care a fost felurit conceputa Frumusetea naturii, a florilor, a animalelor, a trupului omenesc, a astrelor, a raporturilor matematice, a luminii, a pietrelor pretioase, a vesmintelor, a lui Dumnezeu si a Diavolului. Chiar daca au ajuns pana la noi doar textele filosofilor, ale scriitorilor, ale oamenilor de stiinta, ale misticilor sau ale teologilor, precum si marturiile artistilor, cu ajutorul acestor documente poate fi reconstituit si felul in care era perceputa Frumusetea de catre cei umili sau marginalizati, de catre oamenii de rand din toate timpurile.

Se poate vedea cum nu numai de-a lungul a mai multe epoci, ci uneori si in cadrul aceleiasi culturi, diferitele concepte de Frumos au intrat in conflict unele cu altele. Le revine cititorilor, parcurgand aceste pagini, sa hotarasca daca, prin nenumatatele sale intrupari, ideea de Frumusete si-a pastrat sau nu unele trasaturi constante. Oricum, ei vor avea parte de o pasionanta aventura intelectuala si emotionala.

 

 

"În fond nu există Frumuseţe mai adevărată decât înţelepciunea pe care o descoperim şi o îndrăgim la o fiinţă umană căreia, dacă nu luăm în seamă la înfăţişarea ori la chipul său care poate fi chiar şi hâd să-i desluşim Frumuseţea lăuntrică." ( Plotin)

"Frumuseţea lumii este tot ceea ce se manifestă în fiecare dintre elementele sale, în stelele de pe boltă, în păsările cerului, în peştii din apă, în oamenii de pe pământ." (Guillame din Conches)

"O cauză evidentă pentru care mulţi nu pot să încerce adevăratul simţământ al Frumuseţii este lipsa acelei fineţi a imaginaţiei de care avem nevoie pentru a putea fi sensibili la emoţiile cele mai subtile. Cu toţii pretind să aibă o atare fineţe, cu toţii vorbesc despre ea şi în raport cu ea şi-ar dori să definească orice tip de gust sau de sentiment." (David Hume)

"Moartea şi frumuseţea sunt două stări profunde făcute din mult negru şi mult cer, părând surori aprige şi fecunde cu o aceeaşi taină, cu un acelaşi mister." (Victor Hugo)

"Frumuseţea este Adevăr, Adevărul este Frumuseţe: e tot ceea ce ştim şi trebuie să ştim pe pământ." (John Keats)

"Frumosul este întotdeauna bizar. Nu vreau să spun că e vorba despre bizar rece şi căutat, pentru că ar însemna atunci că nu ar fi altceva decât o dihanie care ar ieşi din rosturile vieţii. Spun doar că el conţine întotdeauna o anumită bizarerie, ceea ce îl face să devină acel Frumos deosebit."(Charles Baudelaire)

 

 

Autor: Umberto Eco

Limba:romana
Nr. pagini:440, color
An aparitie:2012

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0362 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.