Legumicultura de succes pentru amatori

Legumicultura de succes pentru amatori
thumbthumb
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2012
Pagini: 180
Categoria: Carti Diverse

DESCRIERE

Legumicultura de succes pentru amatori

 

 


...cartea se adreseaza micilor proprietari agricoli, ai satelor, cu indemnul de a produce intr-un sistem organizat, folosind cunostintele unui profesionist. Performanta si foloase materiale se obtin prin munca inteligenta, prin cunoasterea tehnicilor de cultura profesioniste.

Proiecte si idei tehnologice, de costuri si de eficienta, destinate micului producator agricol, inclusiv pensionarilor, din spatiul rural, sunt axate pe suprafete modulare de 500 mp.

Ele includ elementele de detaliu specifice, urmand ca, in functie de zona, de traditie, de vocatie si de posibilitati sa se opteze pe dimensiuni multiplicate in raport cu modulul tip, de 500 mp teren de gradina, discutat.

Producatorii agricoli, operatorii si comerciantii din domeniul valorificarii legumelor, specialistii centrelor locale de consultanta agricola din spatiul rural, gasesc in lucrarea de fata indemnul, cunostinte si idei pertinente pentru a-si pune in valoare capacitatea, energia si talentul spre a face bani din activitatile legate de productia si piata legumelor.
ing. dr. Gheorghe Stanciu

Parte integranta a unei serii de lucrari care au ca scop motivarea si constientizarea din partea micului producator familial a potentialului de care dispune, lucrarea debuteaza cu un capitol in care se doreste cunoasterea cerintelor principale de reusita pentru piata legumelor.

Folosindu-se de experienta acumulata pe parcursul atator ani, autorul prezinta diferite modele de calcul economic viabile, dar si de ordin tehnologic privind infiintarea si ingrijirea suprafetelor cu legume.

Urmatoarele capitole prezinta speciile de legume ce se pot obtine in exploatatia agricola familiala, pretentiile pietei legumelor si avantajele economice ale culturii lor in micile proprietati agricole, cu alte cuvinte cum putem vinde ceea ce producem, sau ce putem produce spre a raspunde cerintei pietei legumelor.

Toate acestea, deoarece pentru a fi competitivi este necesara o anumita specializare in producerea si comercializarea legumelor.

Ultimul capitol se refera la modul de organizare al activitatilor – cheia succeselor in producerea si valorificarea legumelor.

Autorul pledeaza pentru insemnatatea si foloasele asociationismului in legumicultura, si din perspectiva integrarii europene si, in acest scop, se ofera un model de statut pentru infiintarea unui centru local de afaceri si de servicii pentru legumicultura.


CUPRINS:

Cuvant inainte

Capitolul 1. Organizarea gradinii

Marimea suprafetei gradinii de legume
Alegerea locului
Alegerea solului optim
Proiectul de amenajare a gradinii
Ce cultivam? Programul de cultura al legumelor

Capitolul 2. Ce fel de legume putem produce?

Capitolul 3. Infiintarea si ingrijirea culturilor


Soiurile de legume recomandate a fi cultivate
Amenajarea si pregatirea terenului
Lucrarile de toamna
Lucrarile de primavara
Producerea (procurarea) rasadurilor de legume
Infiintarea culturilor
Insamantarea culturilor de legume
Plantarea rasadurilor
Combaterea bolilor si daunatorilor in legumicultura
Recoltarea legumelor
Inventarul legumicol

Capitolul 4. Tehnici de cultura - Eficienta economica.

1.Legumele-verdeturi, in culturi asociate si succesive
Ceapa si usturoiul verde
Salata de capatani
Spanacul
Stevia, Leusteanul, Loboda, Mararul si Patrunjelul de frunze

2.Producerea rasadurilor de legume pentru culturile din solarii si camp
3.Culturi de legume protejate
4.Mazarea verde (zaharata) si fasolea pastai
5.Cartofii timpurii si cartofii de vara

6.Varza timpurie, varza de vara si conopida
7.Cultura de tomate timpurii, in camp deschis
8.Ardeiul gras si ardeiul gogosar
9.Castravetii si dovleceii
10.Ceapa uscata

11.Producerea arpagicului
12.Usturoiul uscat
13.Legumele radacinoase
14.Pepenii verzi
15.Pepenii galbeni, cantalupul si dovleacul de copt

16.Andivele, sparanghelul si hreanul
17.Plantele aromatice: cimbru, asmatui, anason, busuioc, tarhon, etc.
18.Ciupercile comestibile, in doua cicluri anuale (modul de 100 mp.)
19.Porumbul dulce (zaharat)
20.Produse semi-industrializate artizanal

Capitolul 5. Sa retinem cateva idei - Ce am putea face, daca...?

Dorim ca investitiile la infiintarea culturilor de legume si cheltuielile sa fie cat mai mici
Avem recolta de legume avariata
Este nevoie sa studiem comportamentul speciilor si soiurilor cultivate
Vrem sa ne asiguram de riscuri
Nu avem cunostintele necesare pentru reusita investitiei respective in legumicultura
Depindem numai de noi

Capitolul 6. Spre stiinta - Problemele pietei legumelor

Ce trebuie sa stim in legatura cu piata legumelor?
O intrebare cheie: Cum putem vinde ceea ce producem, sau, ce putem produce spre a raspunde cerintelor pietei legumelor?
Ca sa fim competitivi este necesara o anume specializare in producerea si comercializarea legumelor
Cerintele comerciale si de sanatate la vanzarea legumelor pe piata
Reziduurile toxice si siguranta alimentara a consumatorilor de legume

Capitolul 7. Organizarea activitatilor - Cheia succeselor

Insemnatatea si foloasele asocierii in legumicultura
Centrul social local, de afaceri si de servicii pentru legumicultura

Bibliografie

Anexe :

Lista si adresele institutelor si statiunilor de cercetare-dezvoltare care asigura seminte selectionate si rasaduri de legume si material saditor de cartofi din soiuri autentice, precum si consultanta tehnica de specialitate

Lista si adresele filialelor si sucursalelor din subordinea societatii „UNISEM“ SA Bucuresti, pentru producerea si comercializarea semintelor selectionate si a rasadurilor de legume si flori

Lista si adresele oficiilor judetene de consultanta agricola si dezvoltare rurala

Lista principalelor pesticide, ingrasaminte chimice pe baza de macroelemente, ingrasaminte foliare si stimulatori pentru cresterea, fructificarea si maturare a legumelor

Statutul centrului social local al producatorilor, de afaceri si de servicii pentru legumicultura (Model)

LEGEA nr. 447 din 7 iulie 2003 privind producerea si valorificarea legumelor de camp

LEGEA nr. 469 din 12 noiembrie 2003 privind producerea si valorificarea legumelor, florilor si plantelor ornamentale de sera

 

Autor: Gheorghe Stanciu

Limba: romana
Nr.pagini: 180
Dimensiuni:
An aparitie: 2012

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0571 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
7.4.13