Marele singuratic

Marele singuratic
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9789737883704
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 384
Format: 13x20

DESCRIERE

Marele singuratic

Marin Preda

 

Marele singuratic-Marin Preda

Prin Marele singuratic se continua intr-un fel neasteptat ciclul romanului Morometii, reluandu-se un fir epic acolo ramas in suspensie: existenta lui Niculae in intervalul dintre demiterea si reintegrarea lui in functia de activist. Morometii se incheie cu participarea lui Niculae la inmormantarea tatalui sau, cand fiul poarta din nou insemnele puterii; in Marele singuratic sunt descrise evenimentele petrecute imediat dupa excluderea din activul raional. Fostul instructor lucreaza la o mare gradina, langa Bucuresti, concomitent urmand cursurile Facultatii de Horticultura, pe care o absolva chiar cand incepe actiunea romanului. Personajul secundar in Morometii, Niculae devine acum protagonist, dar aceasta modificare personala nu are consecinte deosebite: desi prezenta batranului Moromete este episodica, adevaratul „mare singuratic“ el este.
Mircea Iorgulescu

Marele singuratic arunca o lumina retrospectiva asupra unui esec politic; desi e vorba de un vis spulberat, desi Niculae, insingurat, abandoneaza cauza, spiritul nu se resemneaza. Fostul activist nu are psihologie de invins. […] Roman ideologic chiar, Marele singuratic se inscrie in albia problematicii umane veritabile, dovedind nu doar interes pentru istorie ci, mai degraba, grija pentru transcrierea adevarului, aflandu-i sensul, alungand fortele oarbe care pun stapanire pe om si teroarea care vine in valuri. Scriitorul, aflat „la capatul viu“ al acestui maiestuos fluviu, are chiar obligatii de grefier: „nu eu eram punctul la care ajunsese pana atunci Istoria?“
Adrian Dinu Rachieru

Marele singuratic a fost transpus in film in 1977 de Iulian Mihu, cu George Motoi, Florenta Manea, Gheorghe Dinica, Ion Caramiru si Adriana Nemes in rolurile principale.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0534 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
7.4.13