Medicii nazisti, exterminarea medicala si psihologia genocidului

Medicii nazisti, exterminarea medicala si psihologia genocidului
thumb
Preț: 38,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 671
Categoria: Carti istorie

DESCRIERE

Medicii nazisti, exterminarea medicala si psihologia genocidului - Robert Jay Lifton

Medicii deţinuţi: agonia selecţiilor

Mă tratau aproape ca pe o fiinţă umană... dar în tot acel timp realitatea lagărului continua să existe.
- Medic deţinut de la Auschwitz

Păstrarea calităţii de vindecători a fost pentru medicii deţinuti profund eroică şi în acelaşi timp paradoxală: eroică, pentru că ei au combătut torentul copleşitor de crime de la Auschwitz.

Şi paradoxală pentru că au fost nevoiţi să depindă de cei care abandonaseră vindecarea în favoarea omorârii - medicii nazişti. Şi înainte de a putea fi vindecători la Auschwitz, medicii deţinuţi trebuiau să aibă succes în sarcina foarte dificilă de a supravieţui, atât mintal, cât şi fizic.

Abia de la sfârşitul anului 1942 medicilor deţinuţi li s-a permis să lucreze în număr mare în blocurile spitale, adesea la început ca infirmieri sau asistenţi, nu ca doctori.

Anterior, bolnavii fuseseră aproape total neglijaţi; o mână de medici deţinuţi (în majoritate polonezi, iar în lagărul pentru femei, nemţoaice şi apoi evreice-cehe nu aveau practic niciun fel de medicamente sau tratamente pe care să le ofere numărului copleşitor de pacienţi muribunzi.

Pacienţii erau de asemenea persecutaţi de SS-işti şi de kapos, care erau ignoranţi din punct de vedere medical, adesea sadici şi tentaţi să-şi încerce mâna cu proceduri medicale (de exemplu, un fost lăcătuş de faimă tristă se lăuda că efectuase numeroase amputări).

Limba: romana
Nr. pagini: 671
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2015

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0810 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.