Povestea care valorează cât o întreagă livadă de meri

Povestea care valorează cât o întreagă livadă de meri
Preț: 31,50 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786069010150
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 176
Format: 130 x 200 mm
Categoria: Carti drama

DESCRIERE

Povestea care valorează cât o întreagă livadă de meri

Maxim Dupeșko

 

La confluența dintre imperii, interese geopolitice și perioade istorice mereu schim­bătoare, într-o toridă zi de vară a anului 1935, destinele a doi tineri localnici, evreica Dora Kapman și ucraineanul Pavel Bacinski, se intersectează pe străduțele orașului Cernăuți.
Idila ce se înfiripă între ei este totodată un pretext pentru tema devenită „clasică” pentru literatura ucraineană modernă, aceea de regăsire/recreare a identităţii etnice, naţionale şi culturale cu ajutorul reactualizărilor memoriei colective şi al toposului urban. Oraș multietnic, Cernăuțiul devine fundal, martor și personaj al acestei povești de dragoste și al tuturor poveștilor de viață ale personajelor.
 În romanul său de debut, Maxim Dupeșko realizează o cartografie a Cernăuțiului de ieri și de azi, o metamorfoză a iubirii în vremuri tulburi ce se îndreaptă anevoios spre lumină. Întreaga narațiune este structurată pe amănuntul colorat al divagaţiilor, plonjărilor în amintiri şi al referinţelor externe și interne, ceea ce o transformă într-o incursiune savantă în trecut și într-un topos mereu actual.
Tema autoidentificării naţionale a eroului se defineşte pe parcursul întregului roman și lasă deschisă o întrebare cu valență universală: este posibil să-ți găsești identitatea prin iubire?

Maxim Dupeșko (n. 1985) este un scriitor, regizor și activist public ucrainean. Absolvent al Facultății de Litere din Cernăuți, Maxim are și un masterat în contabilitate și audit.
A publicat diferite eseuri și nuvele în reviste și antologii literare, în special în antologiile She did it, Pe cearșaf/sub cearșaf și în revistele Apofenie New York, Kievska Rus, Revista bucovineană. 

Distincții: Romanul Povestea care valorează cât o întreagă livadă de meri a fost nominalizat pentru premiile BBC, a intrat pe lista scurtă a Premiului UNESCO „Întâlnire”, a primit Premiul municipal „Triumful artistic al anului” Kohanovski, Premiul Gareth Jones, a fost distins cu medalia comemorativă „Bucovinian Vichy, 100 de ani” și va fi reeditat anul acesta.

Alte activități: Maxim este regizor, blogger și moderator al canalului de Youtube „NIK” (Știință și cultură). Are o activitate publică susținută, fondând două organizații: „Spațiul cultural european” și „Laboratorul de cultură”.
În curând îi va apărea cel de-al doilea roman, Aproape de trăsură, sub vulpea moartă.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0422 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.