Transilvania Invincibile Argumentum - Ion Coja

Transilvania Invincibile Argumentum - Ion Coja
Preț: 36,50 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 9786061514069
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 260
Format: 17 x 24 cm
Categoria: Carti istorie

DESCRIERE

Transilvania invincibile argumentum

Ion Coja

 In răgazul scurs de atunci, abia 7-8 secole, diferenţierile dialectale apărute n-au avut timp să se adâncească... S-ar părea, de asemenea, că procesul de imigraţie în sine ar fi fost de natură să unifice limba română şi s-o aducă nu numai în nordul Dunării, dar şi la anumiţi numitori lingvistici comuni, care o fac să ajungă la noi sub aspectul ei atât de unitar.

Cei ce au inventat acest argument uită să ia în consideraţie existenţa celor trei dialecte sud-dunărene: aromân, megleno-român şi istro-român, care. de mai bine de o mie de ani trăiesc separate de matca lor daco-română, rămânând totuşi destul de asemănătoare cu aceasta, păstrând surprinzător de bine trăsăturile unităţii primordiale.

in general, cei ce se miră de unitatea limbii române au în vedere modelul socio-lingvistic occidental, fără să ţină seamă că printre condiţiile şi cauzele specifice ce diferenţiază româna de surorile ei occidentale, franceza şi italiana, de pildă, vor mai fi fiind şi altele decât ipotetica imigraţie românească in teritoriul de astăzi.
 
Mi se pare cel mai supărător lucru să constaţi că la originea acestui argument se află o înţelegere foarte simplistă, tale-quale, a ideii de naştere şi apariţie a unei limbi, imaginând acest proces într-un mod viciat de însăşi metafora folosită pentru a-l denumi: naştere... înţeleasă aproape ad litteram...
 
CUPRINS:
 
I. A CUI ESTE TRANSILVANIA?
II. Audiatur et altera pars
III. ROMANITATEA ROMANEASCA
IV. „PIERIT-AU DACII?”
V.    ROMANUS SUM   
VI.    BĂDIŢA TROIAN ŞI LINGVISTICA ROMÂNEASCĂ 
VII. „INVINCIBILE ARGUMENTUM”
VIII. CUM AU „BOICOTAT” ROMÂNII ISTORIA    
IX. RUŞINEA DE RUŞINEA ALTUIA    
X.    OMENIA ROMÂNEASCĂ    
XI.    „ROMÂNUL NU PIERE”    
XII.    ARDEALUL NOSTRU    
XIII.    POST SCRIPTUM 2020. PASUL URMĂTOR, BASARABIA    
XIII. ADDENDA. TRAKIA - PROIECT POLITIC    
MĂRTURII, PĂRERI, IMPRESII    
GRATULATORIA    
NOTE            
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA    
CUM AM SCRIS INVINCIBILE ARGUMENTUM

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0267 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
7.4.13