Tulburări ale Sinelui. O abordare axată pe tipurile de personalitate

Tulburări ale Sinelui. O abordare axată pe tipurile de personalitate
Preț: 70,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-40-0671-4
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 512
Format: 145 x 205

DESCRIERE

Tulburări ale Sinelui. O abordare axată pe tipurile de personalitate

Marshall L. Silverstein

În această carte incitantă, situată la întâlnirea dintre psihanaliză, psihiatrie și psihologia personalității, Marshall L. Silverstein reașază întregul evantai al tulburărilor de personalitate în cadrele psihologiei Sinelui dezvoltate de către Heinz Kohut. Astfel, autorul regândește afecțiunile de pe Axa a II-a DSM ca pe niște "tulburări ale Sinelui" care pleacă adesea de la o insuficientă oglindire empatică din partea îngrijitorilor din primii ani de viață. Aceste tulburări sunt grupate în funcție de trei tipare distincte: unul care se centrează pe contracararea devitalizării Sinelui (ca în cazul personalităților schizotipale și evitante), altul menit să evite fragmentarea Sinelui (personalitățile borderline și paranoide) și un al treilea tipar care caută căi alternative de asigurare a coeziunii unui Sine slăbit (ca în dependență și histrionism). Pentru fiecare dintre aceste grupe de tulburări de personalitate, autorul creionează mai întâi principalele perspective teoretice din psihopatologia descriptivă, dar și din psihanaliza clasică, pentru ca mai apoi să reformuleze, la nivel teoretic și clinic, simptomele și tiparele comportamentale din perspectiva unei psihologii a Sinelui axată pe deficitele de la nivelul coeziunii interne.

Marshall L. Silverstein, psiholog clinician și profesor de psihologie la Universitatea Long Island (New York), este specializat în psihodiagnostic, cu accent pe evaluarea tulburărilor de personalitate.


"Tulburarea de personalitate histrionică prezintă o problematică mult mai complexă. Acești pacienți nu dispun de o capacitate reală de a dezvolta căi alternative pentru a-și repara Sinele atunci când responsivitatea oglinditoarea a obiectului Sinelui este blocată. Ceea ce înseamnă că ei nu încearcă să caute obiecte ale Sinelui (idealizante sau gemelare), cel puțin nu într-un mod durabil sau creativ. Aceștia mai degrabă urmăresc posibile obiecte oglinditoare, încercând în mod repetitiv să stabilească o cale alternativă, dar apelând la aceeași manieră ineficientă."
Marshall L. Silverstein


"Kohut considera că tulburarea de personalitate borderline este o stare de deficit ce precede formarea unei structuri stabile sau a unei forme rudimentare a Sinelui. În opinia lui, personalitatea borderline ar fi o ruptură a Sinelui nuclear, ceva între fragmentarea regresivă și o structură narcisică reconstituită, care a fost vulnerabilă și uneori delirantă. În opoziție, el considera că tulburările de personalitate narcisică și de comportament prezintă fragmentări doar temporare, semnificând niște stări vulnerabile de moment ale Sinelui într-o structură de personalitate mult mai stabilă și mai coezivă."
Marshall L. Silverstein


Cuprins


Cuvânt‑înainte
Mulţumiri
Introducere


I. Fundamente teoretice

1. Introducere teoretică
2. Tulburarea de personalitate narcisică

II Devitalizarea: Sinele neoglindit

3. Psihopatologie descriptivă şi perspective teoretice: tulburările de personalitate schizoidă, schizotipală şi evitantă
4. O perspectivă a psihologiei Sinelui: Tulburările de personalitate schizoidă, schizotipală şi evitantă

III Prevenirea fragmentării

5. Psihopatologie descriptivă şi perspective teoretice: Tulburările de personalitate paranoidă, obsesiv‑compulsivă şi borderline
6. O perspectivă a psihologiei Sinelui: Tulburările de personalitate paranoidă, obsesiv‑compulsivă şi borderline

IV Căi alternative pentru menţinerea unui Sine coeziv

7. Psihopatologie descriptivă şi perspective teoretice: Tulburările de personalitate dependentă, histrionică şi antisocială
8. O perspectivă a psihologiei Sinelui: Tulburările de personalitate dependentă, histrionică şi antisocială

V Alte tulburări ale Sinelui

9. Tulburarea de personalitate depresivă
10. Tulburări ale Sinelui şi reactivitatea somatică
11. Dezavuarea: clivajul vertical

Postfaţă
Bibliografie

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0649 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.