De ce îţi face bine să faci bine

De ce îţi face bine să faci bine
Preț: 37,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-606-93732-1-7
Anul publicării: 2015
Pagini: 256
Format: 13x20cm

DESCRIERE

De ce îţi face bine să faci bine

Autor: David R. Hamilton

Această carte este despre bunătate. Ea conţine studii actuale care arată că a fi bun cu ceilalţi e benefic pentru sănătatea ta, şi poveşti care te vor inspira să pui lucrurile de aici în practică şi să le simţi efectele pozitive. "Prefer să simt compasiunea în locul cunoaşterii exacte a definiţiei acestui cuvânt", spunea undeva Sfântul Toma de Aquino.
   Compasiunea în sine reprezintă şi ea o parte a acestei cărţi, pentru că bunătatea este un rezultat al ei. Când simţim şi împărtăşim durerea cuiva, când dorim cu compasiune să i-o alinăm, atunci devenim motivaţi să oferim ajutor şi să arătăm bunătate. Această carte vorbeşte pe scurt şi despre recunoştinţă şi despre iertare. Recunoştinţa reprezintă o marcă a bunătăţii pentru că ne face să fim conştienţi de tot ceea ce se află în jurul nostru. Când suntem recunoscători, devenim mai apropiaţi faţă de cei din jur şi mai disponibili să ne exprimăm mulţumirea faţă de ei. A face acest lucru e benefic pentru noi, la fel cum enumerarea tuturor lucrurilor cu care am fost binecuvântaţi e un act de bunătate faţă de noi înşine. Şi iertarea e un mod de a arăta bunătate faţă de eul nostru interior. Este un mijloc de a ne elibera.
   întreaga lume va fi mai bună când va exista mai multă bunătate în ea. Deci, sper ca această combinaţie de experienţe împărtăşite în legătură cu bunătatea, prezentate alături de studii ştiinţifice, să te inspire să faci la rândul tău cât mai multe acte de bunătate.
   Pentru a-ţi veni în ajutor, cartea conţine o serie de exerciţii scurte, dar şi sugestii despre cum să repari şi să îmbunătăţeşti relaţiile cu cei din jur, crescându-ţi astfel numărul de conexiuni sociale prin capacitatea de a ierta.
   Citând un număr consistent de studii ştiinţifice, această carte îţi va arăta că bunătatea te poate face mai fericit. Ea poate ameliora depresia şi poate duce la îmbunătăţirea unor relaţii. E bună pentru inima ta şi pentru sistemul tău imunitar, iar cele mai noi cercetări arată că te poate ajuta să trăieşti mai mult.
   Compasiunea aduce şi ea beneficii similare. Cercetări recente legate de "nervul compasiunii" (nervul vag), relevă cum compasiunea joacă un rol mult mai mare decât se credea anterior în menţinerea sănătăţii, reducând inflamaţiile, care sunt cauza unui număr mare de boli, inclusiv a celor cardiace şi a cancerului.
   Recunoştinţa e şi ea o sursă excelentă de sănătate. Ameliorează depresia, ne face mai fericiţi, îmbunătăţeşte calitatea relaţiilor noastre, reprezintă un tratament eficient pentru insomnie şi ne poate ajuta să trăim mai mult. Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele unei cercetări tot mai consistente din domeniul psihologiei pozitive.
   Iertarea este, la rândul ei, foarte benefică pentru sănătatea noastră. Studiile arată că ea ajută la reducerea semnificativă a durerii, furiei, stresului, anxietăţii şi depresiei, dându-ne puterea să avem speranţă pentru viitor. E bună şi pentru inimă, pentru că reduce presiunea arterială şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
   Relaţiile de calitate sunt, de asemenea, un ingredient important al sănătăţii noastre. Ele sunt asociate cu o viaţă mai lungă şi cu şanse mult mai mici de dezvoltare a bolilor cardiace. Oamenii aflaţi în relaţii pozitive sunt, per ansamblu, mai sănătoşi decât cei care au parte de relaţii de slabă calitate sau decât cei care sunt izolaţi social. O parte dintre motivele ce stau la baza acestui fapt e reprezentată de existenţa "moleculei fericirii", adică a oxitocinei. Când putem intra într-o legătură puternică cu cineva, oxitocina abundă în creierul şi în corpul nostru. Efectele ei sunt multiple: ne face mai apţi să avem încredere, să fim mai generoşi, ne ajută să menţinem presiunea arterială la un nivel scăzut, vindecându-ne rănile şi prevenind afecţiuni ale sistemului cardiovascular.
   Cartea de faţă descrie şi impactul unui mediu plin de iubire şi bunătate asupra creierului copiilor. Punerea în paralel a cazurilor de copii crescuţi în orfelinate cu cei crescuţi într-un cămin stabil, arată existenţa unor diferenţe semnificative în structura cerebrală.

Mulţumiri ... xi
Introducere ... xiii

1 Bunătatea este cel mai bun medicament ... 1
2 "Te înţeleg": Puterea compasiunii ... 23
3 Curajul de a manifesta compasiune ... 35
4 Bunătatea schimbă structura creierului ... 47
5 Oxitocina din creier ... 55
6 Moduri de a produce oxitocina ... 67
7 Oxitocina, digestia şi procesele inflamatorii ... 75
8 Oxitocina şi inima ... 83
9 Oferă-i inimii susţinerea ta ... 95
10 De ce bebeluşii au nevoie de iubire ... 107
11 Fii conştient de lucrurile cu care ai fost binecuvântat ... 125
12 Nu te agăţa de trecut ... 149
13 Cum a evoluat bunătatea sufletească ... 163
14 Bunătatea faţă de noi înşine ... 181

în încheiere ... 187

Provocarea celor 21 de zile de bunătate ... 190
Trei fapte bune pe zi ... 191
Câteva idei pentru profesori ... 192
50 de fapte bune ... 194
Referinţe ... 197
Resurse ... 227
Index ... 229

 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0229 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.