Despre fericire. O calatorie filosofica - Frederic Lenoir

Despre fericire. O calatorie filosofica - Frederic Lenoir
Preț: 34,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-9707-09-8
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 176
Format: 13 x 20 cm
Categoria: Carti Filosofie

DESCRIERE

Despre fericire. O calatorie filosofica

Frederic Lenoir

Oricăruia dintre noi îi e mult mai lesne să răspundă la întrebarea: „Ce anume mă face fericit?“, decât la această delicată interpelare: „Ce este fericirea?“.
 
Eu unul pot să spun că sunt fericit ori de câte ori mă aflu în prezenţa celor la care ţin, când ascult Bach sau Mozart, când fac progrese în muncă, când îmi mângâi pisoiul în timp ce un foc plăcut arde în şemineu, când savurez un platou de crustacee cu prietenii într-un port mic pe malul mării, când cuget în tăcere sau când fac dragoste, când îmi beau dimineaţa prima ceaşcă de ceai, când privesc faţa zâmbitoare a unui copil, când fac o excursie la munte sau când umblu haihui prin pădure...
 
Toate aceste experienţe, precum şi multe altele, mă fac fericit. Fericirea însă constă oare pur şi simplu în acumularea de astfel de momente? Şi de ce oare aceste experienţe mie îmi oferă fericirea, pe când celorlalţi nu neapărat?
 
Cunosc persoane care simt repulsie faţă de natură sau de animale, de Bach şi de crustacee, de ceai şi de tăcerile îndelungate. Fericirea e prin urmare strict subiectivă şi nu se realizează decât prin satisfacerea pornirilor noastre fireşti?
 
Şi de ce în anumite momente sunt fericit că trăiesc cutare sau cutare experienţă şi în altele nu, atunci când mintea mi-e frământată, trupul bolnav sau sufletul îngrijorat?
 
Fericirea se găseşte oare în relaţia noastră cu ceilalţi şi cu obiectele exterioare sau mai degrabă în noi înşine, într-o stare de linişte sufletească pe care nimic nu o poate tulbura? Fireşte, putem să trăim bine şi chiar destul de fericiţi, fără să punem în discuţie problema fericirii, a ce anume îi poate determina devenirea sau propăşirea...
 
CUPRINS:
 
Prolog
1. Să-ți fie pe plac viața pe care o duci
2. În grădina desfătărilor, cu Aristotel și Epicur
3. Să dai o menire vieții
4. Voltaire și gogomanul fericit
5. Orice ființă umană dorește să fie fericită?
6. Fericirea nu e din lumea noastră: Socrate, Iisus, Kant
7. Despre arta de a fi tu însuți
8. Schopenhauer: fericirea se află în sensibilitatea noastră
9. Banii aduc fericirea?
10. Creierul emoțiilor
11. Despre arta de a fi atent… și a visa
12. Suntem ceea ce credem
13. Timp de o viață
14. Putem să fim fericiți fără ceilalți?
15. Molipsirea cu fericire
16. Fericire individuală și fericire colectivă
17. Goana după fericire poate să ne facă nefericiți?
18. De la dorință la îngrijorare: fericirea imposibilă
19. Zâmbetul lui Buddha și al lui Epictet
20. Râsul lui Montaigne și al lui Zhuangzi
21. Bucuria lui Spinoza și a lui Anandamayi Ma
Epilog
Note
Bibliografie selectivă

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0189 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.