Fundamentele lumii fizice

Fundamentele lumii fizice
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-7179-0
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 224
Categoria: Carti Stiinta

DESCRIERE

Fundamentele lumii fizice

la nivel fundamental, lumea fizică arată altfel decât ne spun simțurile și intuițiile cu ajutorul cărora ne descurcăm în viața de zi cu zi, iar pentru a o înțelege trebuie să ne naștem a doua oară și să învățăm felul în care funcționează universul la scară microscopică și la scară cosmică așa cum bebelușii învață să meargă și să vorbească. În această aventură a dezvățării și învățării ne călăuzește laureatul Nobel Frank Wilczek, unul dintre cei mai inventivi fizicieni contemporani, cu contribuții esențiale la descifrarea comportamentului particulelor elementare. Privit de la altitudinea sa intelectuală, peisajul lumii fizice se simplifică și capătă pregnanță.
 
Wilczek discută zece principii generale pe baza cărora explică bogăția și complexitatea cosmosului, ne prezintă câte o temă din perspective diferite (abundența spațiului și a timpului, numărul mic de particule și de legi, materia, energia, evoluția cosmosului…), mereu fidel noțiunii de complementaritate, și face predicții legate de viitoarele descoperiri – toate acestea în termeni perfect accesibili cititorului fără pregătire științifică. Nu în ultimul rând, Fundamentele lumii fizice este cartea unui umanist care pledează deopotrivă pentru modestie și respect de sine în raportarea noastră la univers.
 
CUPRINS:
 
Prefață: Născut a doua oară
Introducere
 
PARTEA I: CE EXISTĂ
1. Foarte mult spațiu
2. Foarte mult timp
3. Foarte puține ingrediente
4. Foarte puţine legi
5. Foarte multă materie şi energie
 
PARTEA A II-A: ÎNCEPUTURI ŞI SFÂRȘITURI
6. Istoria cosmică e o carte deschisă.
7. Cum apare complexitatea
8. Mai sunt foarte multe de văzut
9. Misterele persistă
10. Complementaritatea ne lărgeşte orizontul
Postfață: Lungul drum către casă
Mulțumiri
Anexă

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0222 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.