Istorii din Vechiul Regat „Republica de la Ploiesti”, Falansterul si umbra carciumarului Caragiale - Dan-Silviu Boerescu

Istorii din Vechiul Regat „Republica de la Ploiesti”, Falansterul si umbra carciumarului Caragiale - Dan-Silviu Boerescu
Preț: 14,99 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786069922330
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 144

DESCRIERE

Istorii din Vechiul Regat „Republica de la Ploiesti”, Falansterul si umbra carciumarului Caragiale

Dan-Silviu Boerescu

Lumea pitoreasca a Vechiului Regat al Romaniei ascunde, dincolo de poleiala feerica de epoca, si o multime de tragedii, precum lichidarea politica – dar si fizica! – a lui Eminescu sau plasarea lui Caragiale intr-un con de umbra, ceea ce l-a determinat pe acesta sa se autoexileze in Germania, satul de „porcariile” care i se regizau in tara.
Aici, „la Portile Orientului, unde totul se trata cu o mare lejeritate”, s-au petrecut si incredibile farse istorice precum Republica de o zi din Ploiestii anului 1870 sau utopia lui Tudorache Mehtupciu – falansterul „sotilor agronomi” de la Scaeni, confirmand si acestea, à rebours, teoria „formelor fara fond” care pare a caracteriza intreaga noastra epoca moderna.
„Republica de la Ploiesti” si ciudata cariera a revolutionarului Candiano-Popescu, devenit aghiotant… regal!
„Godinurile” prahovene si Falansterul de la Scaieni, experimentul social utopic al fiului vistiernicului Iamandache Mehtupciu, zis Diamandi
Umbra carciumarului Caragiale intr-un exil berlinez neinteles de nimeni
Eminescu, agent secret si cifrator al corespondentei diplomatice la Berlin, fondator al unei „societati teroriste” si victima a unui complot politic soldat cu asasinarea lui?
ISTORII SECRETE (50 de volume)
Colectie promovata de ziarul LIBERTATEA, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Regional, Bucuresti FM, Radio Sport Total, Radio Napoca FM si Radio Impuls FM si Bucatarescu. ro
Am fost prea multa vreme prizonierii stereotipurilor patriotarde din manualele de istorie, care au falsificat – vreme de mai multe generatii – semnificatia unor fapte si evenimente care ne definesc ca popor. Uneori, trucajele propagandistice s-au realizat prin omisiune, alteori prin folosirea de clisee specifice luptei de clasa de inspiratie sovietica.
Insa, in momentul de fata, cand accesul liber la informatie nu mai este o utopie, putem puncta altfel o sumedenie de episoade istorice si putem privi personajele exponentiale ale diferitelor epoci in toata complexitatea lor umana, fara teama de a deveni culpabili in ochii cenzurii, dar si cu riscul inerent de a soca nationalistii, protocronistii sau extremistii, indiferent de culoare lor politica.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0199 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.