Jacques Lacan. Schița unei vieți, istoria unui sistem de gândire

Jacques Lacan. Schița unei vieți, istoria unui sistem de gândire
Preț: 99,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-40-0535-9
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 534
Format: 13X20

DESCRIERE

Jacques Lacan. Schița unei vieți, istoria unui sistem de gândire

Elisabeth Roudinesco
Istoria lui Jacques Lacan este istoria unui destin balzacian. Dar este și istoria unei gândiri care, după cea a lui Freud, a vrut să smulgă omul din universul ocultului și al visului, cu riscul de a pune în scenă neputința permanentă a rațiunii - a luminii și adevărului - de a realiza acest scop.
În centrul cărții se află maeștrii, amicii, rivalii, discipolii, cercul familiei. Dar, de asemenea, Koyré, Kojève, Bataille, Heidegger, Sartre, Althusser, Lévi-Strauss, Jakobson. În jurul fiecăruia se țese pasiunea lui Lacan de a domina timpul, de a-i întâlni pe mai marii lumii, de a seduce femeile, dar, mai ales, de a construi un sistem de gândire întemeiat pe determinarea subiectului prin limbaj. Contemporanii s-au amuzat de extravaganța verbală a rebelului și de jargonul urmașilor săi. Istoria va reține, împreună cu Elisabeth Roudinesco, că omul acesta a reușit să analizeze cu extremă finețe transformările familiei occidentale, declinul funcției paterne, contradicțiile iubirii, iluziile revoluției, logica nebuniei.

Élisabeth Roudinesco este directoare de cercetări la Universitatea Paris-VII. Celebră specialistă în istoria psihanalizei, a mai fost publicată la Editura Trei cu Dicționar de psihanaliză (în colab. cu Michel Plon), Familia în dezordine și Partea întunecată din noi înșineAmatorii de hagiografii, obișnuiți cu istoria pioasă și cu idolatrizarea, m au acuzat de tot soiul de josnice atitudini antilacaniene. Mi s a reproșat faptul de a fi arătat că „regele este gol". Atentasem la persoana sacră a suveranului și, în consecință, eram anatemizată pentru îndrăzneala de a fi spus că îi plăceau femeile și banii, că își mințise copiii și pe cei apropiați, că era obsedat de propriile sale inhibiții și că, în sfârșit, nu a contenit să transgreseze regulile curei psihanalitice. 
În ceea ce îi privește, antilacanienii m au atacat și ei pentru că nu am vrut să fac din acest mare gânditor și admirabil clinician un șarlatan perfid, a cărui practică nu ar fi fost decât o exploatare a sufletelor, iar doctrina, un dubios plagiat. Așa se face că unii m au transformat în agent secret al lacanismului, în timp ce alții m au declarat dușman înverșunat al sistemului său de gândire. 
Iată de ce aduc aici un omagiu tuturor celor care au știut și vor ști să înțeleagă fără fanatism itinerarul minunat, tragic și dureros al ultimului mare interpret al gândirii freudiene pe care l a dat secolul XX.
 - Élisabeth Roudinesco, "Prefață la ediție română"

 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0384 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.