Mehmet al II-lea. Cuceritorul Constantinopolului

Mehmet al II-lea. Cuceritorul Constantinopolului
thumbthumb
Preț: 34,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 416

DESCRIERE

Mehmet al II-lea. Cuceritorul Constantinopolului - John Freely


…o biografie de referinţă a lui Mehmed Cuceritorul, în care autorul aduce cu însufleţire la viaţă lumea în care a trăit sultanul otoman.

John Freely pune în lumină personalitatea bărbatului ascuns sub masca mitului, a legendelor, o figură care a dominat atât Apusul, cât şi Răsăritul vremii sale.

O naraţiune care, sprijinită pe un impresionant aparat ştiinţific, se construieşte din volute elegante, asemenea unei poveşti din O mie şi una de nopţi.


…In aprilie, Sultanul in fruntea unei puternice armate era langa zidurile orasului. Constantinopolul nu dispunea decat de citeva mii de osteni (cel mult 7000 – greci sl straini), pe cind turcii aveau contingente mult superioare. Dintre apuseni, doar Genova a ajutat efectiv Bizantul,cu un numar de 700 soldati, comandati de Giustiniani.

Puterile crestine au intors capul. Regele Alfons al Neapolului, care avea un mare ascendent asupra papei, urmarea o politica proprie: recucerirea Constantinopolului pentru a se reconstitui un nou imperiu latino-grec. Iancu de Hunedoara a pus anumite conditii bazileului. Venetia era mai interesata sa-si vada adversara, Genoa, la pamant. Imparatul imperiului Romano-German, Frederic al III-lea si regii mai indepartati din Occident, ocupati cu treburile lor proprii, au fost absenti.

Astfel ca omparatul bizantin,Constantin al XI-lea Profiregenetul a tre­buit sa se sprijine aproape numai pe propriile sale forte, putine la numar. Otomanii pe langa ca aveau o oaste inzecita, dispuneau de o putere de foc inedita pentru vremea respectiva, datorita in special unui tun de o marime neo­bisnuita, care a izbutit, la sfirsitul asediului, sa darame o por­tiune din zidurile de aparare ale orasului.

Asaltul final s-a pro­dus in ziua de 29 mai . Turcii, luptind cu indirjire, au izbutit sa patrunda in oras. Imparatul Constantin al Xl-lea a murit ca un viteaz in mijlocul ostirilor lui, dupa ce bravul genovez, Giustiniani, fusese grav ranit. Au urmat citeva zile de jafuri cunplite. Sf. Sofia fost luata de turci, ca si alte locasuri si transformate in geamie.

Numarul celor ucisi, dar mai ales robiti, a fost foarte mare. Cucerirea Constatntinopolului nu a insemnat, insa sfirsitul luptelor. In 1456 Athena este si ea cucerita si Partenonul transformat, in geamie...

Limba: romana
Nr. pagini: 416
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2014

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0510 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
7.4.13