Sursele suferinței. Frica, lăcomia, vinovăția, înșelarea, trădarea și răzbunarea

Sursele suferinței. Frica, lăcomia, vinovăția, înșelarea, trădarea și răzbunarea
Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-40-0574-8
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 256
Format: 14,5X20,5

DESCRIERE

Sursele suferinței. Frica, lăcomia, vinovăția, înșelarea, trădarea și răzbunarea

Salman Akhtar

 
 
 
 
Daca scopul fiecăruia dintre noi este obținerea fericirii, atunci îndepărtarea suferinței reprezintă condiția necesară pentru atingerea acestui scop. Autorul prezentei cărți distinge între suferințele inerente vieții și suferințele nenecesare, excesive, care pot fi îndepărtate prin psihoterapie și ale căror surse fac obiectul psihanalizei. Dintre cele din urmă, Salman Akhtar se concentrează asupra fricii, lăcomiei, vinovăției, înșelării și trădării. Abordarea lor psihanalitică apelează la cunoștințe din domenii înrudite ale științelor omului, cum ar fi antropologia, sociologia, etologia. Considerațiile și ilustrările clinice conferă cărții o largă adresabilitate - psihologii și psihoterapeuții și, în egală măsură, cititorii interesați de cunoașterea de sine vor găsi în carte informații de ultimă ora despre psihic și profunzimile sale.

Salman Akhtar este profesor de psihiatrie la Jefferson Medical College și psihanalist-formator în cadrul Centrului Psihanalitic din Philadelphia. Este interesat de psihanaliza aplicată la cultura orientală și a mai fost tradus la Editura Trei cu volumul Sursele bucuriei. 


Deși disproporționate față de nevoia realistă, dorințele asociate lăcomiei sunt resimțite subiectiv ca niște „nevoi". Și, din moment ce „nevoile" psihice (prin opoziție cu „dorințele") nu poartă povara intenționalității, faptul de a simți dorințele lacome ca pe niște nevoi le conferă o aură de întemeiere și un statut din care lipsește vinovăția. Astfel, îndreptățirea apare ca a treia caracteristică a lăcomiei, alături de dorința excesivă și de caracterul insațiabil.
Salman Akhtar


Lăcomia poate fi trimisă în inconștient prin operațiile defensive ale Eului determinate de condamnarea morală din interior și/sau de nevoia de apărare a unei imagini nobile despre sine. Patru apărări obișnuite utilizate împotriva lăcomiei sunt refularea, formațiunea reacțională, clivajul și identificarea proiectivă.
Salman AkhtarCuprins


Mulțumiri
Introducere


Partea I: Suferința suportată
1. Frica
2. Lăcomia
3. Vinovăția

Partea a II‑a: Suferința provocată
4. Înșelarea
5. Trădarea
6. Răzbunarea

Bibliografie
Despre autor

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0385 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.