Cartea despre ego

Cartea despre ego
thumbthumb
Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
ISBN: 978-973-8471-26-9
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 13
Categoria: Carti Diverse

DESCRIERE

Cartea despre Ego

 

 

Drumul către adevăr şi cunoaştere este presărat cu obstacole. Doar cei care au renunţat la ego au putut parcurge în întregime acest drum al cărui scop final este Iluminarea.
Oamenii confundă ego-ul cu propria persoană. Acesta este motivul pentru care nu au curaj să renunţe le el, de teamă că vor pierde ceva. Ego-ul este însă o iluzie, iluzia unor dorinţe şi ambiţii pe care omul le identifică ca fiind proprii. Ele aparţin de fapt lumii în care trăieşte, şi nu propriului eu.
"Cartea despre ego" parcurge treptele cunoaşterii, mai întâi prin identificarea momentelor în care propriul eu se confundă cu ego-ul, apoi prin renunţarea pas cu pas la ego, cu ajutorul iubirii şi meditaţiei.

 


 

Fragment din carte

Iubirea este prima experienţă a fiinţei în care ea se pune în rezonanţă cu ceva în afara egoului ei. Ea reprezintă prima lecţie prin care omul află că poate intra în armonie cu cineva care nu face parte din egoul lui, cu o femeie sau cu un bărbat, cu un copil sau o mamă. Dacă înveţi această lecţie, de ce nu ai intra în armonie cu întreaga umanitate? Dacă armonia cu o singură persoană îţi oferă atâta bucurie, ce sentimente îţi va oferi punerea la unison cu întreaga umanitate? Mai departe, dacă poţi intra în armonie cu întreaga umanitate, de ce nu ai face-o şi cu lumea plantelor şi animalelor? fiecare pas conduce la următorul.
Iubirea este o scară. Ea începe cu o persoană şi se termină cu totalitatea. Iubirea este începutul, Dumnezeu este sfârşitul. Să te temi de iubire înseamnă să rămâi blocat în mica ta celula întunecată.
Omul modern trăieşte într-o asemenea celulă; el este un narcisist. Narcisismul este marea obsesie a minţii moderne.
El dă naştere la o sumedenie de probleme, toate lipsite de semnificaţie. Există şi probleme creatoare, care conduc pe nivelele superioare de conştiinţă. Altele nu conduc însă nicăieri. Cel mult te scufundă şi mai jos.
Iubirea creează probleme. Ele pot fi evitate prin evitarea iubirii, dar reţineţi: acestea sunt probleme esenţiale! Ele trebuie experimentate, cunoscute şi transcense. Şi nu poţi transcende o experienţă prin care nu ai trecut. Iubirea este singurul lucru pe care merită să-l faceţi. Toate celelalte sunt secundare. Dacă vă ajută să iubiţi, merită să le încercaţi. De aceea, oricât de mare ar fi durerea, nu ezitaţi să iubiţi.
Foarte mulţi oameni iau decizia să nu se încurce cu iubirea, dar rămân blocaţi în ei înşişi. Viaţa lor nu mai seamănă cu un pelerinaj, cu curgerea râului către ocean; ea rămâne un lac murdar, cu apă stagnantă, din care nu va mai rămâne în curând decât nămolul. Pentru a-şi păstra puritatea, fiinţa trebuie să curgă. Râul îşi păstrează puritatea pentru că nu încetează să curgă.
...
Iubirea este cel mai mare koan zen posibil. Este dureroasă, dar nu trebuie evitată. Cine o evită, evită practic cea mai mare posibilitate de a creşte. Acceptaţi iubirea, suferiţi din cauza ei, căci din această suferinţă se naşte extazul. Orice formă de extaz se naşte din agonie. Da, egoul vostru va trebui să moară, dar cine moare în forma sa egotică se naşte în forma sa divină, ca un Buddha. Iubirea vă va dărui primele impresii autentice legate de tao, de zen sau de sufism, prima dovadă că Dumnezeu există, că viaţa nu este lipsită de semnificaţie.
Oamenii care afirmă că viaţa nu are nici un rost sunt cei care nu cunosc iubirea. Ei nu vor să spună altceva decât că nu au cunoscut niciodată acest sentiment.
Acceptaţi suferinţa provocată de iubire. Cine nu trece prin noaptea întunecată nu poate cunoaşte sublimul răsărit de soare. Soarele nu poate răsări decât din pântecul întunecat al nopţii.

CUPRINS
Nota editorului
Prefaţã
Capitolul 1. Egoul
Capitolul 2. Idealurile
Capitolul 3. Succesul
Capitolul 4. Mintea
Capitolul 5. Identificarea
Capitolul 6. Puterea
Capitolul 7. Politica
Capitolul 8. Violenţa
Capitolul 9. Terapia
Capitolul 10. Meditaţia
Capitolul 11. Iubirea
Capitolul 12. Transcenderea egoului
Capitolul 13. Iluminarea
Capitolul 14. Un om obişnuit
Capitolul 15. Eliberarea
DESPRE AUTOR

 

Autor: Osho

Limba: romana
Nr.pagini:
Dimensiuni: 13x20
An aparitie: 2011

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0315 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
7.4.24