Lupii Mielului. Sfantul Apostol Andrei si protocrestinismul in spatiul romanesc

thumbthumb
Preț: 12,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc epuizat
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 180

DESCRIERE

… prezentul volum al publicistului Dumitru Manolache, completează firesc originala sinteză a cercetării globale privitoare la începuturile creştinismului în spaţiul românesc, dezvoltată de autor în celelalte patru lucrări publicate până în prezent: „Dervent, o poartă a creştinismului românesc”, „La porţile luminii — Miracolele de la Dervent”, „Andrei, Apostolul lupilor” şi „Sfântul Apostol Andrei la Dunărea de Jos”.

Lupii Mielului este o tulburătoare şi inedită ipoteză a creştinării noastre prin lucrarea Celui dintâi chemat la apostolie, ale cărei dovezi sunt descoperite în tradiţiile şi obiceiurile despre Sfântul Andrei, pe Columna lui Traian, in ritualul „celui de-al doilea botez” de la Copuzu şi în mai puţin cunoscutele miniaturi din Codexul Rohonczi.

Cartea domnului Dumitru Manolache despre PROTOCREŞTINISMUL ÎN SPAŢIUL ROMÂNESC este o tulburătoare mărturie de credinţă creştină, însuşită din familie, din biserică sau de la mentorii săi. Pe acest fundament a „altoit" cunoştinţele dobândite prin cercetarea tradiţiei folclorice, ca un produs de revelaţie, în care un loc central îl ocupă peisajul dobrogean din preajma Mănăstirii Dervent, unde, la fiecare pas, se simte şi acum trecerea Sfanţului Apostol Andrei.

De la apariţia apostolului în ţinuturile noastre, religia creştină a coborât în viaţa reală a omului. Adevăr pe care autorul simte nevoia să-l argumenteze riguros, consultând istorici şi documente ce se referă la viaţa primilor creştini din Dobrogea şi de la Dunărea de Jos.

In acest context, vorbeşte despre influenţa zalmoxiană asupra protocreştinismului românesc, multe elemente ale acestuia regăsindu-se, între altele, şi în Legenda Meşterului Manole. Religia propovăduită de Apostolul Andrei în aceste ţinuturi s-a amalgamat şi cu alte credinţe, aduse de soldaţii romani, negustorii greci, evrei şi perşi, în spaţiul traco-getic din tot imperiul şi, în special, din Orient.

Cartea dezvăluie perioada petrecută de Andrei în preajma lui Iisus, în timpul propovădurii învăţăturilor Sale, Patimilor, Invierii şi Inălţării.

Apoi, misionarismul apostolului, până la momentul martirizării lui la Patras, pe o cruce în formă de „X", care de atunci îi poartă numele: CRUCEA SFÂNTULUI ANDREI.

Dar faptul cel mai important este că autorul focalizează atenţia pe momentul propovăduirii noii învăţături în ţinuturile daco-getice din provincia romană Scythia Minor, Dobrogea de astăzi…

Limba: Romana
Nr.pagini: 180
Dimensiuni:
An aparitie: 2013

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0528 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.