Pledoarie pentru viata sanatoasa

Pledoarie pentru viata sanatoasa
-10%
Preț: 31,50 lei
35,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9789738975965
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 320
Format: 165 x 235 mm

DESCRIERE

Pledoarie pentru viata sanatoasa

Ovidiu Bojor, Dharana

 
"Oamenii au fost preocupați dintotdeauna de ideea unei vieți cat mai lungi și sănătoase. Și nu a unei vieți lungi de orice fel, ci a unei vieți lungi normale: o viață lucidă și activă, care să-i dea individului posibilitatea de a lucra rodnic şi de a trăi cu intensitate bucuriile care i-au fost date de Dumnezeire și la cele mai inaintate varste.

Dacă n-au găsit secretul vieții veșnice, mai toate civilizațiile care s-au perindat pe pămant de-a lungul istoriei au găsit secretul vieții lungi și sănătoase. Redescoperit pe cont propriu sau descoperit pe urmele predecesorilor, acest secret l-a condus pe om spre miezul Naturii. In inima Naturii se află și substanțele care pot favoriza viața sau care, dimpotrivă, o pot distruge. Intre aceste substanțe pot distinge numai inițiații şi numai ei cunosc modul de utilizare a celor dintai.

Unul dintre inițiații in tehnicile de prelungire a vieții prin valorificarea darurilor naturii este Doctorul in Farmacie Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Ştiințe Medicale, patriarhul fitoterapiei romane, om de ştiință in toată puterea cuvantului, recunoscut ca atare nu numai de mediile noastre ştiințifice, ci şi de mediile ştiințifice internaționale. Dedicand zeci de ani cercetării virtuților terapeutice ale plantelor din arealul romanesc, ca şi din alte importante zone ale lumii, şi studiind totodată marile sisteme de medicină tradițională, Domnia Sa a avut indreptățirea ştiințifică şi etică de a elabora o convingătoare Pledoarie pentru viață sănătoasă ce se bazează pe o atentă şi permanentă cantărire a rezultatelor pe care le-a inregistrat cea mai avansată cercetare in domeniu, astfel incat fiecare din propozițiile ei este pătrunsă de cea mai severă responsabilitate.

Pledoaria pentru viață sănătoasă a dlui Ovidiu Bojor incepe cu povestea celui mai complex şi celui mai minunat laborator care se află la baza vieții, anume celula vegetală. Iar dacă celula vegetală se află la baza vieții, la baza alimentației omului se află rezultatul biosintezei vegetale, indiferent că este vorba de glucide, protide, grăsimi sau vitamine. In consens cu marile sisteme de medicină tradițională, in Pledoarie pentru viață sănătoasă se consideră că primele medicamente sunt (sau ar trebui să fie) alimentele. Dintre marile repere universale ne sunt prezentate, in cuprinzătoare capitole, dieta in concepția indiană şi, respectiv, chineză, amandouă ilustrative sub aspectul păstrării sănătății şi prelungirii vieții intr-un stil cumpătat de alimentație.

 Sistemul care ne este propus in noua Pledoarie pentru viață sănătoasă are in vedere oferta de produse naturale a continentului european, dar, datorită fenomenului de globalizare, mai vechi decat s-ar crede, această ofertă are, de fapt, dimensiuni universale, pentru că, mai mult decat locuitorii altor continente, europenii n-au ezitat să profite de toate roadele pămantului, indiferent de proveniența lor.

Fructificand o cunoaştere aprofundată a lumii vegetale, noua Pledoarie pentru viață sănătoasă prezintă, cam in jumătate din "durata” ei, intr-un mod clar şi sintetic, principalele fructe, legume şi semințe cu rol benefic in sănătate. Se perindă prin fața privirilor curioase şi fascinate ale cititorului zeci şi zeci de plante, unele cultivate, altele crescand de bunăvoie in natură, toate oranduite riguros in grupe (cateva exemple: grupa fructelor sămanțoase, grupa fructelor samburoase, grupa fructelor uscate, grupa fructelor exotice etc., grupa legumelor de la care se consumă rădăcinile tuberizate, grupa legumelor din familia solanaceelor, grupa legumelor din familia cucurbitaceelor, grupa legumelor cu proprietăți condimentare etc.). Modul de prezentare e de factură monografică şi este respectat cu deplină consecvență in toate cazurile: un "portret” concis al plantei, principalii constituenți, recomandări terapeutice (intern şi/sau extern), mod de intrebuințare. Acest tip de compoziție e caracteristic autorilor care işi stăpanesc temeinic materia pe care o tratează. Nu pe toți cititorii ii interesează neapărat principalii constituenți, dar valențele terapeutice sunt o consecință a lor. Aşa se explică de ce principalii constituenți nu lipsesc din nici o micromonografie a fructelor, legumelor şi semințelor. Modul in care recomandarea terapeutică decurge din analizarea plantei dă incredere chiar şi cititorului interesat exclusiv de ceea ce-i poate fi de folos pentru a-şi trata o suferință sau pentru a-şi păstra cat mai multă vreme atuurile tinereții.

Deşi această tratare monografică a cca o sută de plante (fructe, semințe şi legume) face cat o carte, autorul retopeşte intreaga materie intr-o a doua mare parte, care echivalează, şi aceasta, cu o carte: recomandări pentru utilizarea fructelor, legumelor semințelor și cerealelor pe grupe de afecțiuni. Toate aparatele corpului omenesc (digestiv, cardio-vascular, respirator, urinar, genital etc.) sunt prezente aici cu afecțiunile lor, după cum au parte de intinse capitole şi bolile de nutriție, afecțiunile dermatologice, afecțiunile reumatismale, afecțiunile sistemului nervos. Modul de prezentare e clar şi eficient: pentru ca posibilul utilizator al lucrării să ştie de ce trebuie să se apere sau ce il doare, este descrisă pe ințelesul tuturor afecțiunea, apoi sunt citate, una cate una, fructele, legumele, cerealele şi semințele care pot contribui la ameliorarea (ori la vindecarea) ei, in legătură cu fiecare precizandu-se şi modul de intrebuințare. Cam orice boală de care poate suferi un om işi găseşte in această carte o recomandare terapeutică, uneori suficientă sieşi, de foarte multe ori in complementaritate cu soluțiile medicinei alopate sau cu intervențiile chirurgicale.

Dar dacă recomandările terapeutice pe bază de fructe, legume, cereale şi semințe nu pot vindeca intotdeauna singure (şi e firesc să fie aşa), consumul sistematic de fructe, legume şi semințe, la care autorul face trimitere in permanență, poate preintampina degradarea sănătății, poate contribui la menținerea stării de vitalitate specifice tinereții şi, ca o consecință logică, poate prelungi viața. De fapt, in viziunea d-lui Ovidiu Bojor, prin consumul sistematic de fructe, legume şi semințe, de produse vegetale in general, omul se reinserează in Natură, o regăseşte şi se regăseşte in spiritul ei. Nu intamplător, incă de la prima ediție, Domnia Sa zăboveşte, in capitole separate, asupra factorilor de altă natură decat dieta, favorabili sau, din contra, nefavorabili sănătății şi longevității, asupra elementelor negative etice, morale şi spirituale care scurtează viața, ca şi asupra elementelor pozitive etice, morale şi spirituale care o prelungesc.

Pledoarie pentru viață sănătoasă este cea mai frumoasă şi mai verosimilă versiune contemporană, scrisă cu instrumentele ştiinței, a basmului Tinerețe fără bătranețe şi viață fără de moarte. Cine şi-o face carte de căpătai, citind-o cu atenție şi urmandu-i consecvent recomandările, de la dietă la atitudinea etică şi spirituală, va avea şansa de a ințelege pe cont propriu ce inseamnă tinerețea fără bătranețe şi viața fără de moarte.”

 

Prof. univ. dr. honoris causa GHEORGHE MENCINICOPSCHI,

Membru Titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice București (ASAS),

Membru Titular al Academiei Oamenilor de Știință București (AOȘR),

Investit cu Ordinul Național "Serviciul Credincios” in grad de Cavaler (2003),

Laureat al premiului "Emil Teodorescu” al Academiei Romane (1980).

 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0355 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.