Starile multiple ale Fiintei - Rene Guenon

Preț: 38,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-111-920-5
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 176
Format: 13X20

DESCRIERE

Starile multiple ale Fiintei

Rene Guenon

 

 

Cartea de fata expune si expliciteaza doctrina starilor multiple ale Fiintei, distinctia intre posibil si real, sensul universal al Posibilitatii (care include atat Posibilitatea de nemanifestare, cat si pe cea de manifestare), al Infinitului si al Totului ca expresii ale Absolutului; vorbeste despre Fiinta si NeFiinta, Vid, Tacere, Zero metafizic, eliberarea de forma sau de conditia individuala, despre ierarhii spirituale si diversele stari pe care ele le comporta.

 

„Restrangand prezentarea doctrinei starilor multiple la lumile manifestate, trebuie spus ca in orice manifestare exista indefinite stari sau trepte (degrés, grade) de existenta, fiecare stare comportand diferite modalitati, care la randul lor pot avea nenumarate aspecte. Prima treapta sau stare a manifestarii este starea informala, nesupusa conditionarilor de timp si spatiu, cum este lumea ingerilor in religiile personale sau lumea zeilor in religiile mitologice (in care formele nu sunt decat expresii simbolice ale unor atribute divine). Sub lumea informala (sau spirituala) exista multiple lumi formale, unele manifestate prin forme subtile (sau psihice), prezentand ca suport modalitati grosiere (corporale).

 

Toata aceasta structura de stari este bine ordonata si ierarhizata, omul putand sa-si dea seama de ea datorita constiintei sale, care e o oglinda a spiritului universal (chipul divin in crestinism sau jīvātmā in hinduism) si prin care devine centrul lumii in care exista. Asadar, daca lumea informala este lumea spirituala (pneuma), lumea formala subtila (psihica) devine sensibila datorita modalitatii ei corporale (soma), formand individualitatea umana, in care se regasesc cele trei stari (spiritus, anima, corpus).

 

Omul este singura fiinta din aceasta lume care are nu doar capacitatea de a cunoaste aceasta structura a universului, ci si capacitatea de a realiza efectiv starile sale superioare, daca nu chiar in Principiul ei, datorita facultatii sale intelectuale. Si nu e vorba aici numai de o cunoastere teoretica mentala (ratiune si imaginatie), ci de o adevarata intuitie intelectuala prin care a cunoaste inseamna a fi, caci, asa cum spune Guénon: «nu poate exista metafizica veritabila pentru cel care nu intelege cu adevarat ca Fiinta se realizeaza prin cunoastere».”


CUPRINS:

 

Prefata

Cuvant inainte       

I. Infinitul si Posibilitatea     

II. Posibile si composibile     

III. Fiinta si NeFiinta        

IV. Fundamentul teoriei starilor multiple    

V. Raporturile intre unitate si multiplicitate        

VI. Consideratii analogice extrase din studiul starii de vis

VII. Posibilitatile constiintei individuale     

VIII. Mentalul, element caracteristic al individualitatii umane   

IX. Ierarhia facultatilor individuale     

X. Limitele indefinitului        

XI. Principii de distinctie intre starile de fiinta      

XII. Cele doua haosuri       

XIII. Ierarhiile spirituale        

XIV. Raspuns la obiectii extrase din pluralitatea fiintelor        

XV. Realizarea fiintei prin cunoastere      

XVI. Cunoastere si constiinta       

XVII. Necesitate si contingenta        

XVIII. Notiunea metafizica de libertate       

 
ANEXA    
Nota introductiva       

Doctrina starilor multiple ale fiintei in crestinism

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0526 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.