Cartea tainelor lui Enoh (2 Enoh)

Cartea tainelor lui Enoh (2 Enoh)
-15%
thumbthumb
Preț: 29,75 lei
35,00 lei (-15%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-111-744-7
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 200
Format: 13X20

DESCRIERE

Manuscrisele care tin de 2 Enoh se impart, in general, in doua versiuni, una lunga si una scurta, care practic se completeaza reciproc.

In traducerea de fata, s-a tinut cont in primul rand de numerotarea si traducerea (manuscriselor J si A, versiunea lunga si respectiv scurta) din editia lui F.I. Andersen (,,2 (Slavonic Apocalypse of) Enoch", in The Old Testament Pseudepigrapha, J. H. Charlesworth ed., Doubleday & Co., New York, 1983) si, in al doilea rand, de traducerea din editia RH. Charles ("The Book of the Secrets of Enoch", in The Apocrypha and Pseudepigrapha of the Old Testament, Oxford, 1913, care reprezinta o traducere dupa manuscrisele A si B).

Astfel, in versiunea romaneasca, prima coloana (numerotata si aflata in partea stanga) reprezinta versiunea mai completa, in timp ce a doua coloana constituie versiunea comparativ incompleta, dar care, in anumite locuri, a contine fragmente suplimentare, neintalnite in versiunea lunga. In plus, pe parcur-sul textului, notele din editia Charles sunt tratate ca fiind implicite, in timp ce notele din Andersen sunt mentionate ca atare.

………………………


…un loc central în angelologia din 1 Enoh îl ocupă mitul Veghetorilor căzuţi - o ceată de îngeri care au coborât din cer, au avut relaţii sexuale cu femei din neamul omenesc şi au dat naştere prin acestea unei rase de Uriaşi care au asuprit omenirea.

Aceşti îngeri căzuţi au corupt oamenii revelându-le cunoaşterea interzisă şi învăţându-i artele întunecate .

înţelepciunea lui Enoh se extinde de asemenea la funcţionarea cosmosului.

Enoh susţine în repetate rânduri că mentorii săi angelici i-au dezvăluit misterele lumii naturale.

Aceştia l-au plimbat pe cuprinsul pământului locuibil şi i-au arătat minunile ce se găsesc acolo.

I-au dezvăluit cum funcţionează soarele, luna şi stelele şi cum determină perioadele şi anotimpurile. Deşi descrierile cosmografice sunt impresioniste şi pline de elemente fabuloase, expunerea mişcărilor corpurilor cereşti este detaliată şi precisă.

Versiunea etiopiană pare să fie extrem de prescurtată.

Fragmentele de la Qumran indică existenţa unui text mai lung, care circulase sub formă de tratat separat, deşi tot sub numele lui Enoh.

In spatele acestui tratat astronomic ar putea să existe o intenţie polemică, şi anume aceea de a promova un calendar solar de 364 de zile conform cu voinţa lui Dumnezeu şi ordinea naturală a universului...

Limba: romana 
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2014

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0418 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.