Limba si Comunicare. Teste pentru Evaluarea Nationala clasa a VI-a - Limba Romana - Limba Romana si Limba Engleza (L1)

Limba si Comunicare. Teste pentru Evaluarea Nationala clasa a VI-a - Limba Romana - Limba Romana si Limba Engleza (L1)
thumbthumb
Preț: 14,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 112
Categoria: Clasa VI - a

DESCRIERE

Limba si Comunicare. Teste pentru Evaluarea Nationala clasa a VI-a - Limba Romana - Limba Romana si Limba Engleza (L1) - Mariana Cheroiu

TEXTUL A

Prietenia. Ce înseamnă oare acest cuvânt? De câtva timp mă gândesc tot mai des la prietenie şi la bucuria de a avea prieteni.

La şcoală nu am prieteni, îmi este teamă să nu mă fac de râs, să nu spun ceva greşit, să nu supăr cumva pe vreun coleg. în pauze, stau în banca mea şi citesc, fie pentru ora care urmează, fie din cartea pe care o iau cu mine. în felul acesta, evit situaţiile neplăcute.

Mama îmi spune mereu să nu rămân fără prieteni, dar cum? Cum se fac prietenii? Tata zice să-mi iau rachetele de badminton şi să mă duc în parc, fiindcă precis vor veni copiii să se joace cu mine. Nu-mi imaginez cum poţi deveni prieten cu cineva, după câteva minute de joc... Ar fi atât de simplu!

Odată, la ora de dirigenţie, a venit doamna consilier şcolar. Ne-a vorbit despre prietenie şi nevoia firească de a avea prieteni. Parcă vorbea despre mine, pentru mine. După acea oră, am ştiut ce trebuie să fac. Am luat legătura cu doamna consilier şcolar şi i-am spus toată durerea mea.

M-a ascultat cu atenţie şi cu răbdare, apoi a început să mă întrebe diferite lucruri, prin care încerca să înţeleagă ce fel de copil sunt, ce temeri am, ce părere am eu despre mine... încerca să mă cunoască, dar să mă facă şi pe mine să mă cunosc.

Aşa a început, pentru mine, munca de... împrietenire. Doamna consilier mi-a spus că împrietenirea seamănă puţin cu dresajul. Trebuie să înveţi anumiţi paşi, anumite reguli, să fii sincer şi să spui mereu ce aşteptări ai de la prietenii tăi. Iar ei trebuie să procedeze la fel. Un fel de dresaj reciproc.

N-a fost uşor. Ba, chiar a fost foarte greu. Am avut stângăcii, am roşit, am transpirat, mi-a bătut inima, m-am bâlbâit. Unii mi-au întors spatele, alţii mi-au râs în nas, dar cei mai mulţi au început să mă privească altfel, să mă vadă. Nu mi-a trecut timiditatea, dar ştiu acum s-o stăpânesc, să n-o las să mă domine.

Dacă aş fi lipsit în ziua aceea de la ore? N-aş fi avut curajul să-mi deschid sufletul aici, în faţa voastră. Să vă ofer prietenia mea".
(Alina Magearu, Despre prietenie)

CUPRINS:

Argument

Teste date la Evaluarea Naţională de la finalul clasei a Vl-a - Sesiunea 2014

Teste pentru limba română

Testul 1
Testul 2
Testul 3
Testul 4
Testul 5

Teste pentru limba română şi limba engleză

Testul 6
Testul 7
Testul 8
Testul 9
Testul 10

Limba: romana
Nr. pagini: 112
Dimensiuni: 16X23
An aparitie: 2015

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0181 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.